1 miljoen euro subsidie voor digitalisering

04 september 2020

Via het Europese S3FOOD project hebben onlangs 20 projecten in agrifood subsidie toegekend gekregen voor onderzoek naar en implementatie van digitale innovaties in hun productieproces. In totaal gaat het om een bedrag van 1 miljoen euro.

Onder de toekenningen bevinden zich vier initiatieven uit Nederland. De zeven bedrijven die hierbij betrokken zijn, hebben samen ruim 350.000 euro ontvangen. De projecten zijn voornamelijk gericht op vergroting van de efficiency van productieprocessen, minder voedselverliezen en een betere kwaliteit van het eindproduct:

  • Inzet van mobiele collaboratieve robots (‘cobots’) in een bakkerij om monotoon en zwaar werk te doen waar steeds moeilijker mensen voor te vinden zijn
  • Digitalisering van het controle- en snijsysteem in de productielijn voor spruitjes
  • Automatisering van het sorteringsproces in de verwerking van paprika’s
  • Continue real-time meting van het fermentatieproces bij wijnproductie

De eerste call van S3FOOD heeft ruim 100 aanvragen opgeleverd. “De selectie van de projecten was de grootste uitdaging tot nu toe binnen S3FOOD”, vertelt Veerle de Graef, coördinator van het S3FOOD-project. “Dat kwam met name door de grote diversiteit in de aanvragen. We vonden het fantastisch om te zien dat zoveel mkb’ers gingen samenwerken en gezamenlijk een aanvraag hadden ingediend. De eerste projectresultaten gaan we eind dit jaar al zien.”

Op zoek naar financiering?
Ben je ondernemer in agrifood en zoek je financiering voor jouw initiatief? Kijk hier wat AgriFood Capital voor jou kan betekenen. Voor meer informatie: Simon Maas, programmamanager S3FOOD voor AgriFood Capital/Regisseur subsidies en internationalisering, s.maas@agrifoodcapital.nl of 06 20 20 92 52.