Avans studenten via Brazilië naar Braventure

09 februari 2021

In december vorig jaar vond de achtste Biobased Battle plaats, georganiseerd door Living Lab Biobased Brazil. Het is een jaarlijks terugkerende battle tussen Nederlandse en Braziliaanse studenten. In drie dagen tijd worden oplossingen bedacht voor reststromen uit de agrifood industrie. De biobased battle werkt volgens een pressure cook-concept.

Avans-groep winnend team
Deze editie werkten meer dan 45 studenten van Avans Hogeschool en Universidade Federal de Ouro Preto (UFOP, Brazilië) aan de opdracht om in groepjes een oplossing te bedenken voor de reststromen van rijstverwerking (rijstvliezen) en suiker-, bier- en olijfolieproductie (bagasse). Dat gebeurde volledig online. Eén van de Avans-groepen werd uitgeroepen tot winnaar. Ze kozen voor een regionale verwerking van bagasse van suiker- en bierproductie tot een proteïnereep. De winnende groep mag nu op uitnodiging van de provincie Noord-Brabant via het Brabantbrede startup-ondersteuningsprogramma Braventure.hun idee verder ontwikkelen.

Jury
De jury Braziliaans-Nederlandse jury bestond dit jaar uit Erik Lammers (provincie Noord-Brabant), Sergio Aquino (UFOP), Julia Mendes (UFOP) en Jappe de Best (Centre of Expertise Biobased Economy) en Willemien van Asselt (Topsector Agri&Food). Zij beoordeelden de ideeën op criteria zoals technische haalbaarheid, originaliteit en marktpotentieel.

In december 2021 vindt de 9e editie van de Biobased Battle plaats. 

Braventure is een initiatief van AgriFood Capital BV, Brainport Development, Midpoint, REWIN, OndernemersLift+, Tilburg University, TU/e, BIM, BOM, Avans Hogeschool, BUAS, Fontys Hogeschool, HAS Hogeschool en de provincie Noord-Brabant. In Braventure stimuleert AgriFood Capital samen met de andere partners het startend ondernemerschap in heel Brabant.