Boskoe Dairy wint FoodManship Award Designing Future Food Systems

05 maart 2021

Het project Boskoe Dairy heeft tijdens de HAS Food Experience de FoodManShip Award voor Designing Sustainable Food Systems gewonnen. Student Ruben Burger ontwikkelde een duurzaam zuivelmerk waarbij melkproductie- en verkoop en agroforestry hand in hand gaan. Het concept leidt niet alleen tot grotere biodiversiteit. Ook bevat het een verantwoord businessmodel voor de boeren die een nieuwe, coöperatieve manier van samenwerken aangaan. Daarnaast kan de consument op basis van goede informatie verantwoorde keuzes maken. Zo dragen alle schakels in de agrifood keten bij aan het verduurzamen van het voedselsysteem. Van boer tot bord.

De runner up van deze FoodManShip Award is Sector Transition in the Nigerians Shea sector. Met Manouk de Wit, Samuel Siordia, Lieke Verhoeven, Stef Lomans, Julia van den Nieuwenhof.

AgriFood Capital was vertegenwoordigd in de vakjury van deze Award. Directeur Roel Schutten: "Ik wil een extra groot compliment aan de studenten van deze HAS Food Experience maken. Zij hebben in deze corona tijd vanuit hun eigen bubbel moeten werken. En dat terwijl juist de transitie van ons voedselsysteem vraagt om nieuwe contacten leggen en elkaar opzoeken. De studenten zijn in staat gebleken om met veel creativiteit nieuwe en innovatieve concepten te ontwikkelen. Heel knap!”

FoodManShip Awards
Elke jaar worden op de slotdag van HAS Food Experience FoodManShip Awards uitgereikt voor de beste afstudeerconcepten. Ze worden toegekend aan studenten met een project waarin vakmanschap, creativiteit en ondernemerschap tot exceptionele uiting komen. De jury bestond dit jaar uit lectoren, alumni, ambassadeurs en hoofdredacteuren van (vak)media. HAS Food Experience vond geheel online plaats, van 1 tot en met 5 maart. Het digitale evenement trok meer dan 600 bezoekers, onder wie veel foodprofessionals en gerenommeerde foodbedrijven. 

Tasting talents
Het thema van dit jaar was ‘Tasting talents’. Meer dan 200 studenten presenteerden gezamenlijk ruim 130 vernieuwende projecten. De studenten bedachten oplossingen ter bevordering van duurzaamheid en gezondheid met gebruik van innovatieve technologieën. Ook dachten ze na over de toekomst van voedsel en voedselsystemen en businessmodellen. Ze ontwikkelden slimme oplossingen voor bestaande en toekomstige consumentbehoeften. Dit deden ze veelal in samen met bedrijven uit de sector. Een aantal maakte daar ook hun eigen onderneming van.

Ruim 650 Meet&Greets
HAS Food Experience wil vooral een platform zijn en ervoor zorgen dat steeds meer studenten met hun kansrijke ideeën en projecten de weg naar de markt vinden. Kennismaking tussen ondernemers en studenten en hun innovatieve projecten staat dan ook op nummer één. Na de dagelijkse online talkshow, konden de bezoekers van het event in gesprek gaan met de studenten. Er vonden ruim 650 Meet&Greets plaats.

De winnaars per categorie

Categorie 1: Producing Responsibly

  • De FoodManShip Award gaat naar 1.20 Coffee Bite van Jordy Poppelier
  • De runner up FoodManShip Award gaat naar 1.02 Powder Prediction van Lieke Hermans, Pim Beekwilder, Guido Kaldenhoven en Ilke Hendriks

Categorie 2: Consuming for tomorrow

  • De FoodManShip Award gaat naar 2.10 Uit Groenen’s Keuken van Maud Groenen
  • De runner up FoodManShip Award gaat naar 2.30 Better Bites van Guusje van Vleuten

Categorie 3: Doing good business

  • De FoodManShip Award gaat naar 3.06 Happy plates van Ellis van Ierland 
  • De runner up FoodManShip Award gaat naar 3.04 Vanille uit Costa Rica- Annemarie van de Berg, Lena Schmitt , Myriam de Vroome, Lies van Vugt en Yuri Gelao

Categorie 4: Designing sustainable food systems

  • De FoodManShip Award gaat naar 4.03  Boskoe Dairy van Ruben Burger
  • De runner up FoodManShip Award gaat naar 4.04 Sector Transition in the Nigerians Shea sector. Met Manouk de Wit, Samuel Siordia, Lieke Verhoeven, Stef Lomans, Julia van den Nieuwenhof

Categorie 5: Enjoying food

  • De FoodManShip Award gaat naar 5.21 Ferver- Cato Pierau
  • De runner up FoodManShip Award gaat naar 5.23 Bak Ze! Van Aida Afrasiaby

Kijk voor meer informatie over deze winnende projecten in het Food Talent Magazine. De genoemde nummers corresponderen met de projecten in het magazine.

Ruben burger

Alle winnaars van de foodmanship awards 2021