De Foodhelden van 2021 zijn bekend

21 september 2021

Op het World Food Center-terrein in Ede zijn op 20 september jl. de Foodhelden van 2021 bekendgemaakt: de zes meest vooruitstrevende en veelbelovende voedselveranderaars van 2021. Zij werden vanwege hun goede verdiensten ter verbetering van het voedselsysteem door een onafhankelijk jury uitgekozen uit de Food100.

Voor de bekendmaking kwamen alle voedselveranderaars uit de Food100-lijst bij elkaar in de Mauritskazerne. Iedereen die een vaccinatiecertificaat of testbewijs kon aantonen mocht erbij aanwezig zijn. De bekendmaking van de foodhelden van 2021 terugkijken? Dat kan via deze livestream op YouTube.

verschilmakers

Juryvoorzitter Isabel Boerdam: “De Food100-lijst van 2021 is een mooie afspiegeling van lefhebbers die anders durven, denken en doen binnen het Nederlandse voedselsysteem. Iedereen op de Food100 lijst van 2021 is een winnaar en zet zich op zijn of haar eigen wijze in voor een beter en eerlijker voedselsysteem. De foodhelden van 2021 verdienen naar onze mening extra aandacht vanwege hun innovativiteit, impact binnen de keten en hun daadkracht om zaken gedaan te krijgen met een heldere visie voor de toekomst. Met praktische, bewezen resultaten en inzet op meer beleidsmatig niveau maken zij voor en achter de schermen het verschil. We zijn er dan ook trots op deze mensen als dé foodhelden van 2021 te bekronen."

En dit zijn ze……

Onder de 30 jaar

  • Eva Koffeman, Jongerenvertegenwoordiger bij Verenigde Naties
  • Linda Klunder en Lars Gierveld, Founders Kumasi Drinks 
  • Rahaf Al Lymoni, Founder Daffee

30 jaar en ouder

  • Abdelhamid Idrissi, Founder Boeren Voor Buren
  • Herman Lelieveldt, Politicoloog Jean Monnet Chair Food Governance
  • Lelani Lewis, Eigenaresse Nyam

Ga naar de website van Food 100 en ontdek waarom juist zij Foodheld zijn geworden.

(De tekst gaat door onder de foto)

21 brabanders op de lijst

We vroegen twee voedselmakers met Brabantse roots of met een andere, betekenisvolle verbinding met Brabant wat een plaats in de Food100 lijst voor hen gaat opleveren. 

Ruben Burger is afgelopen jaar afgestudeerd als food innovator aan de HAS Hogeschool in ‘s-Hertogenbosch. Voor zijn afstudeerproject Dairy Boskoe won hij de FoodManship Award for Designing Sustainable Food Systems  Ruben: ”Ik hoop meer perspectief op duurzame landbouw te krijgen. In het Food100 netwerk hebben we interessante en inspirerende gesprekken met elkaar. Daar leer ik veel van. Door kennis uit te wisselen, krijg ik een steeds beter beeld van de landbouw. Door af en toe mijn ideeën bij te stellen, kan ik concretere stappen zetten om de landbouw verder te verduurzamen, mijn passie.”

Food designer Adelaide Lala Tam studeerde Food Design in Eindhoven en heeft al de nodige awards op zak. Ze heeft nu drie jaar een eigen bedrijf. Adelaide vertelt het verhaal 'achter' de koe - ze kocht er zelfs koe Romie voor -  zodat consumenten beter leren begrijpen waar ons voedsel vandaan komt en hoe het voedselsysteem werkt. Adelaide: "Ik wil vooral andere voedselveranderaars ontmoeten. Food100 geeft mij de kans om, zeker als buitenlandse, de Nederlandse foodwereld beter te leren kennen en te doorgronden. Food100 helpt mij mijn ambities  sneller te realiseren.”