DO.GREAT.THINGS.

03 november 2021

De komende jaren worden we geconfronteerd met allerlei uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, technologie en personeel. De tijd is aangebroken om als mensheid te evalueren, overstijgend te denken en ons eigen belang aan de kant te zetten. De manier waarop we voedsel maken en eten, moet daarbij anders. Daarvoor zijn niet alleen mooie plannen nodig maar ook aanpakkers. Actie is nodig. Nu.

DO.GREAT.THINGS. was dan ook een oproep aan alle aanwezigen van de Food Inspiration Trendsummit, die op 25 oktober jl. plaatsvond op de Noordkade in Veghel. Daar presenteerden echte aanpakkers hun visies op de wereld van morgen. Ze namen het publiek mee in hun (bedrijfs)filosofieën, aanpak en resultaten.

Betekeniseconomie
Een van deze aanpakkers is Kees Klomp, lector betekeniseconomie aan de Hogeschool Rotterdam. Volgens hem vloeien veel problemen voort uit de hang naar economische groei waarbij we als mens de natuur hebben gebruikt en gexploiteerd als een kapitaal. Het is zaak om een nieuwe balans te vinden tussen economie en ecologie. In betekeniseconomie is niet het streven naar winst betekenisvol, maar is het streven naar betekenis winstgevend.

“De essentie van circulair ondernemen begint met het besef dat we als mens een klein onderdeel zijn van een groot ecologisch systeem”, aldus Kees. Inmiddels zijn er al veel initiatieven die laten zien dat we op weg zijn naar een systeem waarin niet markt en winstmaximalisatie, maar waarin gemeenschappen en de aarde centraal staan.

Food Inspiration zette de belangrijke inzichten van de TrendSummit 2021 op een rij

AgriFood Capital en Food Inspiration
Door onze samenwerking met Food Inspiration delen we trends en ontwikkelingen binnen de wereld van eten, drinken, slapen en gastvrijheid in Noordoost-Brabant. Het is een wereld die een belangrijke rol vervult voor de makers van ons voedsel in onze regio. Samen werken we daardoor aan een toekomst waarin we op een duurzame manier kunnen blijven genieten van wat er iedere dag weer op ons bord ligt.