Eerste Brabantse HBO Voedselverspillingchallenge

10 juni 2021

Tijdens de Nationale Verspillingsvrije week van 7-13 september 2021 zal de eerste Brabantse HBO Voedselverspillingschallenge worden gelanceerd. Deze nieuwe challenge is een initiatief van HAS Hogeschool in samenwerking met de Stichting Samen tegen Voedselverspilling en Rabobank.

Eerste Brabantse Voedselverspillingsaward
Vijf maanden lang gaan studenten van Brabantse HBO opleidingen aan de slag met bestaande challenges van bedrijven op het gebied van voedselverspilling. Studenten kunnen individueel of in teams meedoen. Vanuit bestaande onderwijsmodules of in een nieuwe samenwerking met elkaar. In januari 2022 moeten de oplossingen voor de challenges worden aangeleverd.

De beste inzendingen strijden om de Brabantse Voedselverspillingsaward. In februari 2022 maakt een jury de nominaties bekend. De winnaar van de eerste award wordt gekozen tijdens het jaarlijkse 12.3 event van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling.

Innovatieve oplossingen van studenten
De HBO Voedselverspillingschallenge sluit aan bij het doel van Samen Tegen Voedselverspilling om in 2030 de helft minder voedsel te verspillen. “We willen hier in Brabant en als HAS aan bijdragen met innovatieve oplossingen van studenten”, vertelt Antien Zuidberg, Lector Design Methoden in Food van HAS Hogeschool en initiatiefnemer van de challenge.

Voor zowel studenten als bedrijven belooft het een uitdagend en leerzaam traject te worden. “Beide groepen krijgen onder andere vier masterclasses", vervolgt Antien. "Hierin worden ze bijgespijkerd met de laatste kennis over voedselverspilling én over methoden die ingezet kunnen worden om tot goede oplossingen te komen. Denk hierbij aan systeem thinking, design thinking en circulair ontwerp methoden."

Op zoek naar….

Voor deze HBO challenge worden op korte termijn de volgende partijen gezocht:

  • Brabantse opleidingen die mee willen werken en hun studenten kunnen uitnodigen voor de challenge, bijv. Avans Hogeschool, Fontys en Design Academy. Deze uitnodiging geldt ook voor JADS.
  • Brabantse bedrijven die challenges voor de studenten willen aanleveren.
  • Partijen die de challenge willen ondersteunen met kennis of financiële middelen.

Heb je interesse om mee te doen, stuur dan een mail naar Antien Zuidberg: a.zuidberg@has.nl.

De HBO Voedselverspillingschallenge is onderdeel van Circular Food Center, een initiatief van Samen Tegen Voedselverspilling, dat mogelijk wordt gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant. In Circular Food Center worden onder andere structurele samenwerkingen met onderwijsinstellingen opgebouwd om verspilling van voedsel aan te pakken. AgriFood Capital is partner van Samen Tegen Voedselverspilling.