Food 100 van 2020 is bekend!

17 augustus 2020

Wie zijn de voedselveranderaars van Nederland van dit moment? Food100 publiceerde onlangs de lijst van 2020. Dit zijn de 100 gevestigde leiders en aanstormende talenten die zich dagelijks hard maken voor een beter en duurzamer voedselsysteem.

Uit de ruim 300 inzendingen selecteerde een vakjury (hyperlink) 50 changemakers ‘tot 30 jaar’ en 50 gamechangers van ‘30 jaar en ouder’. Bij de jurering is gekeken naar daadkracht, vernieuwend vermogen en voorbeeldfunctie, visie op duurzaamheid in de agrifood sector en de mate waarin de voedselveranderaar in staat is om zijn of haar kennis, netwerk en inzichten te delen. Daarnaast is dit jaar ook gekeken naar mensen die zich tijdens de coronacrisis op een bijzondere manier hebben weten te onderscheiden.

Uit de eerste reacties op social media blijkt dat onderdeel uitmaken van het Food100 netwerk door de voedselveranderaars als bijzonder wordt ervaren. Naast een erkenning is het vooral ook een stimulans naar de toekomst toe.

Inspiratie voor andere voedselveranderaars
Jasper Spierings uit Oss is dit jaar één van de Food100. Hij is boer en eigenaar van Spiering Melkvee. “Ik ben ontzettend blij met deze waardering! Het is een erkenning voor iets waar mijn vader al mee is begonnen”, reageert Jasper trots. “Wij staan voor korte ketens, een diervriendelijke manier van produceren en boeren in balans met natuur en milieu. Zo mooi dat dat gezien wordt en ik hoop ook een inspiratie voor andere voedselvernieuwers te zijn.”

In de lijst staan verder onder andere vier talentvolle 'JUMPers'. In JUMP Dream Accelerator worden jonge foodvernieuwers een jaar lang intensief begeleid om hun dromen voor het voedselsysteem van de toekomst versneld waar te maken.

Studio Food100
Zes voedselveranderaars uit de Food100-lijst zijn uitgeroepen tot foodhelden. Zij hebben in het afgelopen jaar buitengewone prestaties neergezet. Benieuwd wie dat zijn? Kom dan op 31 auguatus a.s. naar de virtuele Studio Food100 op http://youtu.be/ZaUd29eFf8E (livestream). Kijk voor de volledige lijst van 2020 op www.food100.nl.

Food100 is een initiatief van AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en SYFN. Jonge talenten worden gekoppeld aan ervaren gamechangers om de toekomst van ons voedsel samen vorm te geven. Food100 stimuleert vernieuwing in de gehele agrifood keten, van boer tot bord. Food100 wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting DOEN, Rabobank en FoodValley NL.