Food100 van 2021 is bekend

16 augustus 2021

Vandaag presenteerde Food100 vol trots 100 gevestigde leiders en aanstormende talenten die zich dagelijks hard maken voor beter en eerlijker eten en drinken voor iedereen. Dit is de lijst met de  meest vooruitstrevende en veelbelovende voedselveranderaars van 2021.

Uit ruim 300 aanmeldingen heeft de jury de Food100 2021 opgesteld, waarvan 50 changemakers jonger dan 30 jaar en 50 gamechangers ouder dan 30 jaar. Deze connectie tussen aanstormend talent en gevestigde leiders zorgt voor een verbindend netwerk dat een positieve impact kan maken op de toekomst van de foodindustrie. In de selectie beoordeelde de jury de kandidaten op de vier criteria daadkracht, innovatie, duurzaamheid en de mate waarin de kandidaten kennis en inzichten delen. Extra aandacht ging dit jaar uit naar schaalbaarheid, autonomie, actualiteit en inclusiviteit.

Van agrariër tot chef-kok
“Een mooie afspiegeling van lefhebbers die anders durven, denken en doen binnen het Nederlandse voedselsysteem”. Zo omschrijft juryvoorzitter Isabel Boerdam en initiatiefnemer van de Nationale Week Zonder Vlees de lijst van 2021. “De voedselveranderaars komen niet alleen vanuit heel het land, maar ook vanuit alle lagen in de voedselketen: van vooruitstrevende agrariërs tot docenten en wetenschappers, van jonge ondernemers tot professionals met jarenlange ervaring tot aan een chef-kok met groene Michelinster.”

Bijzonder podium voor bijzondere mensen
AgriFood Capital stond aan de basis van Food100. Roel Schutten, directeur AgriFood Capital BV: “De manier waarop we voedsel produceren en consumeren moet anders. Dat vraagt om een flinke dosis lef, creativiteit en innovatief ondernemerschap. Wij geloven dat innovatie tot stand komt en wordt gevoed door bijzondere mensen die met een positief beeld op de samenleving de toekomst van ons voedsel samen vormgeven. Als AgriFood Capital ondersteunen we deze bijzondere mensen bij het realiseren van hun dromen en ambities door hen een bijzonder podium te bieden. En dat is ook precies wat Food100 doet. Met onze partners verbinden we voedselmakers met elkaar, zowel binnen als buiten Noordoost-Brabant. Zo maken we samen de transitie naar een beter en duurzamer voedselsysteem mogelijk.”

20 september bekendmaking foodhelden 2021
Uit de Food100-lijst kiest de jury zes foodhelden die een speciale vermelding krijgen vanwege hun buitengewone prestaties in het afgelopen jaar. Zoals chef-kok Nel Schellekens met haar 0%-waste en 100%-taste filosofie (foodheld 2019) of Arjuna Huis in ‘t Veld (foodheld 2020) die met De Melkbrouwerij laat zien hoe mooi natuurinclusief boeren kan zijn. Op 20 september van 16:00 tot 16:30 uur maken we de foodhelden van 2021 bekend via een livestream die te volgen zal zijn via Youtube (link volgt).

Benieuwd naar de foodhelden van 2021? Blijf op de hoogte via de Facebook-pagina van Food100. 

Lees hier het persbericht (16 augustus 2021) over de bekendmaking van Food100 2021.