FoodManShip Award Buiten Categorie voor AgroForestry Chili

04 februari 2020

Een kleinschalig voedselbos opzetten rond chilli productie in India als alternatief voor inkoop op de wereldmarkt. Een project met sociale impact waarin lokale boeren in een testboerderij zelf voedsel leren produceren. AgroForestry Chili, uitgevoerd door een groep van vijf bevlogen HAS-sers in opdracht van Verstegen Specerijen, laat bovendien zien hoe internationaal de voedselsystemen van morgen zijn. De FoodManShip Award Buiten Categorie van de HAS Food Experience ging dit jaar dan ook dikverdiend naar deze absolute gamechangers.

Verschil maken
“Wij zijn ontzettend trots dat we deze prijs hebben gekregen. Het zet ook onze opleiding international food & agribusiness internationaal op de kaart. Het mooie is dat Verstegen een testboerderij gaat realiseren op een van de vier locaties die we hebben onderzocht. Met ons project kunnen we dus echt een verschil maken”, aldus de winnaars Dirk Beerendonk, Irene Boelen, Carlo Frenquellucci, Faye Hartman en Vincit Nkouka.

Runnerup Poober
De runnerup voor deze buitengewone prijs is Poober, een verpakkingsconcept op basis van koeienmestvezels.  “Ik wilde iets doen aan het mestoverschot en het teveel aan plastic verpakkingen in de voedingssector, zegt bedenkster Janna van den Elzen. “Door waarde toe te voegen aan mest sla je met Poober twee vliegen in één klap. En het is niet alleen toepasbaar voor consumentenverpakkingen maar bijvoorbeeld ook voor treetjes in de groenten- en fruitsector.“

Podium voor verschillende generaties
De FoodManShip Award Buiten Categorie is voor het meest baanbrekende en impactvolle project van de HAS Food Experience. De winnaars blinken niet alleen in vakmanschap, creativiteit en ondernemerschap maar ook in mate van impact. Jack Mikkers reikte deze buitengewone prijs uit als voorzitter van AgriFood Capital en ambassadeur van de HAS Food Experience. De winnaars én de runnerup zijn uitgenodigd voor een gesprek met AgriFood Capital.

Jack Mikkers: “AgriFood Capital richt zich op de oplossingen voor de voedselsystemen van de toekomst. We bieden daarvoor niet alleen bestaande maar ook nieuwe generaties voedselmakers een platform om hun dromen waar te maken. De frisse blik van de HAS-studenten en de kwaliteit van de gepresenteerde eindopdrachten bieden een goed fundament voor de oplossingen voor morgen.”

HAS Food Experience 2020
De 12e editie van de HAS Food Experience vond op 4 februari plaats. Het evenement trok meer dan 1500 bezoekers, onder wie veel foodprofessionals en gerenommeerde foodbedrijven. Afgelopen jaar heeft HAS Hogeschool het gehele concept van de HAS Food Experience vernieuwd. Het initiatief werkt van podium naar platform en zorgt er zo voor dat steeds meer studenten met hun kansrijke ideeën en projecten de weg naar de markt vinden.

Behalve de FoodManShip Award Buiten Categorie zijn er vandaag in vier andere categorieën prijzen uitgereikt. Lees alles over de HAS Food Experience 2020 en de FoodManShip Awards in het persbericht van HAS Hogeschool.