Foodtech hackathon open voor bedrijven en studenten

13 oktober 2021

‘Redesign your Food Business’. Dat is het thema van de hackathon die wordt georganiseerd tijdens Food Technology 2021 op 1 en 2 december a.s. in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch.

In maximaal zes teams gaan mbo-, hbo-, en WO studenten samen met professionals aan de slag met drie concrete vraagstukken. Bedrijven en studenten kunnen zich hiervoor aanmelden. Om welke vraagstukken gaat het?

Challenge 1 - Lekker boontje ​
Domein: Food innovatie

Het “vegaschap” in de supermarkt dijt steeds verder uit met producten die dienst doen als vleesvervangers. Veel van deze producten hebben als hoofdbestanddeel sojabonen. In 2015 gaf de Gezondheidsraad het advies om meer bonen te eten. Het Voedingscentrum heeft vervolgens in haar nieuwste richtlijnen het advies opgenomen om wekelijks peulvruchten, zoals bonen te eten.

Vraag
Hoe kunnen in Nederland geteelde bonen structureel een plek krijgen op de menukaart van Nederlanders? Ontwikkel heen campagne waardoor producenten, handel en verkoop verleid worden tot het maken en aanbieden van aantrekkelijke producten met bonen voor consumenten.

Challenge 2 - Efficiënt van boer tot bord 
Domein: Duurzame en transparante keten

In deze coronatijd was het voor de consument makkelijker om lokale producten te kopen, door de extra tijd die vrijkwam toen evenementen en andere activiteiten niet door gingen, het verenigingsleven stil lag en reistijd voor werk of studie beperkt was. Zodra mensen het weer drukker krijgen, kan dat veranderen. Gemak en tijdsbesparing kunnen dan weer belangrijker worden dan de duurzaamheidsgedachte. De vraag is hoe producten uit de korte keten ook in de toekomst beter kunnen concurreren met die van de groothandel.

Vraag
Hoe zou een systeem met korte voedselketens in de nabije toekomst eruit kunnen zien? Ontwikkel (een concept voor) een digitaal platform om de keten inzichtelijk te maken op basis van wetenschappelijke onderbouwing, zodat kleine en grote initiatieven een duurzaam korte-keten-systeem kunnen vormen. 

Challenge 3 - Knellende plastic verpakkingen
Domein: Duurzame en transparante keten

Milieuorganisaties, burgers en overheden. Iedereen wil het probleem van de groeiende hoeveelheid plastic afval oplossen. Sinds 3 juli 2021 zijn in heel Europa producten van wegwerpplastic verboden; geen rietjes, bestek, borden, ballonstokjes, watten- en roerstaafjes van plastic meer. Dit zouden de tien meest gevonden plastic producten op de Europese stranden zijn. Ook zit er vanaf die datum 15 cent statiegeld op kleine flesjes onder de 1 liter. Ondanks deze stappen blijft er nog veel ander plastic afval over, met name afkomstig van voedselverpakkingen.

Vraag
Hoe kan de data uit een enquête van EVMI en Schuttelaar & Partners over de transitie naar minder plastic gebruikt worden om een volgende grote stap te zetten in de plastic reductie? Kies op basis van de data één belangrijk knelpunt uit en maak een actieplan om dit op te lossen.

Meer informatie en aanmelden
Kijk hier voor meer informatie over de cases. Of ga naar www.redesignyouragrifoodbusiness.nl. Daar kun je je ook aanmelden voor deze uitdagende en leerzame hackathon.

Over Food Technology 2021
Food Technology is het jaarlijkse kennis- en netwerkevent op gebied van hightech innovaties in de voedingsmiddelenindustrie. Van CO2-uitstoot tot voedselveiligheid, ketentransparantie, gezonde voeding en clean label; de oplossingen voor deze uitdagingen liggen in de toepassing van nieuwe technologie en innovaties. Food Technology wordt georganiseerd door Mikrocentrum in samenwerking met Vakblad EVMI (Alea Publishers).