Geert Hol pioniert met eiwitrijk veevoer

11 oktober 2021

Boer Geert Hol uit Uden is een van de pioniers op de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel. Hij onderzoekt of maïs en klimbonen elkaar in een mengteelt goed aanvullen en of hij dit kan inkuilen als gezond, eiwitrijk voer voor zijn melkvee. 

Aan AgroProeftuin de Peel vertelt deze vindingrijke voedselmaker over zijn ontdekkingstocht naar eiwitrijk voer. Geert is vanaf het prille begin van de proeftuin op de proeflocatie te vinden met zijn experimenten met sorghum. 

Verschillende positieve effecten 
“De meeste melkveehouders gebruiken snijmaïs in hun veevoeding" legt Geertr uit. "Maïs bevat veel energie, maar weinig eiwit. Bonen kunnen een goede aanvulling zijn omdat ze eiwit toevoegen. Bovendien vangen bonen stikstof uit de lucht, dat slaan ze op in hun wortelknollen."

Dat kan het mais weer gebruiken om van te groeien, daardoor is minder kunstmest nodig. "Gedurende het groeiseizoen hebben we bijna de hele tijd bloemen van de bonen, dat is weer goed voor de biodiversiteit", vervolgt Geert. "Dus deze mengteelt heeft op verschillende vlakken positieve effecten.”

De hele teelt is tot nu toe boven verwachting goed gelopen. Lees er meer over op de website van AgroProeftuin de Peel.

AgroProeftuin de Peel is een samenwerking van AgriFood Capital, RNOB, de Provincie Noord-Brabant, ZLTO, HAS Hogeschool en Wageningen University & Research en wordt mede gefinancierd door Regiodeal Noordoost Brabant en het Interbestuurlijk Programma Vitaal Platteland. 

Foto: Sandra Peerenboom