Grootste schillenboer van Europa in Noordoost-Brabant

05 oktober 2020

In 2021 opent scale-up PeelPioneers een nieuwe fabriek in ’s-Hertogenbosch. Het bedrijf, dat is gespecialiseerd in de verwerking van sinaasappelschillen, kan hierdoor de huidige capaciteit verdrievoudigen.

In de huidige fabriek in Son wordt dagelijks al 40.000 kilo schillen verwerkt. Uit deze schillen wordt vooral sinaasappelolie gehaald. Die wordt gebruikt in onder meer bier, allesreiniger, sterke drank en muffins. Het restproduct komt in veevoer terecht. In de nieuwe fabriek zullen ook voedingsvezels van de schillen gemaakt die in vleesvervangers kunnen worden gebruikt.

De schillen zijn afkomstig uit supermarkten en horeca. Steeds meer supermarkten bieden de mogelijkheid om sinaasappelsap vers te persen. De schillen die achterblijven, moeten daar weg. PeelPioneers zag daar grote kansen in. Inmiddels zijn de schillen niet meer aan te slepen. Het bedrijf groeit dus hard.

Food innovator Sytze Stempvoort is medeoprichter van PeelPioneers. Hij stond in de Food100 lijst van 2019. “Met de groeiende vraag naar versgeperste jus, groeit ook het aantal schillen", vertelt Sytze tegen het NOS (luistertip: podcast met Sytze). "Wij maken voedsel van voedsel.”

Het bedrijf kijkt ook al naar het buitenland. Andere Noord-Europese landen hebben hetzelfde schilprobleem hebben als Nederland. "Daar zou een fabriek als de onze ook goede zaken kunnen doen", vervolgt Sytze. Daarnaast zijn er kansen voor de verwerking van andere citrusproducten en appelpulp. PeelPioneers heeft de ambitie om de ‘grootste schillenboer van Europa' te worden.

De komst van dezxe scale-up naar Noordoost-Brabant is goed nieuws voor de werkgelegenheid en economische ontwikkeling van de regio. De extra bedrijvigheid die daaruit voortkomt, draagt bij aan de versterking van Noordoost-Brabant als topregio in agrifood.