Het Familievarken heeft grote ambities

08 juli 2020

In mei 2019 opende de eerste Familiestal zijn deuren in Venhorst. Het is een proefversie van een innovatieve, hightech varkensstal waarin dierenwelzijn centraal staat. De varkens leven er zoveel mogelijk samen in hun natuurlijk gedrag.

De pilot in Venhorst verloopt tot nu toe succesvol. De bedenkers van het Familievarken, Tjacko Sijpkens en Frank Wind van Big Developments, doen ervaringen op om de ideale stal te ontwikkelen. Er valt nog veel te leren.

De varkens in de proefstal konden snel wennen aan hun nieuwe omgeving. Voeren gaat bijvoorbeeld met een voerboom die brokken over de vloer verspreid. “In het begin liepen de zeugen achter de boom aan heen en weer door het hok. Nu hebben ze door dat er genoeg valt in de 20 minuten dat het systeem draait en zijn ze veel rustiger”, vertelt Ivo Bekkers in Boerderij.

De stal is ontworpen als een soort bouwpakket waardoor het eenvoudig en snel op meerdere locaties kan worden opgebouwd. De bedenkers hebben de ambitie om over 10 jaar 50 tot 60 Familiestallen te hebben gerealiseerd. Het Familievarken draagt bij aan de transitie van de landbouw en het verduurzamen van de sector.

Ben je ondernemer en ook geïnteresseerd om (een deel van) je varkens in een Familievarken-stal te houden? Neem dan contact op met Tjacko Sijpkens: tjacko@hetfamilievarken.nl

Het Familievarken is een initiatief van Big Developments in samenwerking met Wageningen UR, Coppens Diervoerders, Hendrix Genetics, Noldus Technologies, CloudNation, boeren, stalbouwers, provincie Noord-Brabant en vele anderen. De eerste Familiestal in Venhorst is mede mogelijk gemaakt met steun van de gemeente Boekel en AgriFood Capital.