Jamfabriek feestelijk geopend

Home to the Future of Food

12 oktober 2021

Maandagmiddag 11 oktober, tijdens Dutch Food Week, is de vernieuwde Jamfabriek feestelijk geopend. Wethouder Jan Hoskam ontstak samen met Maurice Horsten, directeur BIM, sterretjes op een grote toren van cupcakes. Dat gebeurde in aanwezigheid van de partners en ‘bewoners’ van Jamfabriek en andere partijen uit de agrifood sector. Ook waren Elies Lemkes, gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede welvaart, en Dirk Duijzer, voorzitter Topsector AgriFood van de partij.

De feestelijkheden werden in goede banen geleid door Hans Steenbergen, directeur Food Inspiration, die met een aantal partners - waaronder AgriFood Capital - en stakeholders van Jamfabriek in gesprek ging. 

Veel bewoners van Jamfabriek zijn afkomstig van HAS Hogeschool. Directeur Liz Chermin: “Ongeveer 10% van onze studenten starten een eigen bedrijf. Ik vind het tof om te zien dat veel van deze studenten hier daadwerkelijk zitten en samenwerken aan de toekomst van ons voedselsysteem.”

Connectie data, hightech en agrifood
Data speelt een steeds belangrijkere rol bij innovatie. Data is dan ook niet meer weg te denken uit de voedselsector. In dat kader vroeg Hans aan Elies Lemkes wat haar gedachten zijn bij ‘Home to the Future of Food. “We hebben hier in Brabant veel in huis om het ‘home’ van de toekomst van ons voedsel te kunnen bouwen. Landbouw en voedsel zit in het dna van Brabant. De toekomst van deze sector zal er wel anders uit gaan zien: datagedreven, en in connectie met hightech en design.“

“Met de komst van JADS worden in ’s-Hertogenbosch en Brabant het beste van twee werelden bij elkaar gebracht om de toekomst van ons voedsel vorm te geven”, vervolgt Elies. “De Jamfabriek is daarbij een prachtige omgeving om je eigen bedrijf te starten en daarin door te groeien.”

Op het gebied van agrifood werken diverse sectoren steeds meer samen. Elies: “Juist die verbinding is hard nodig. Fijn dat er organisaties zijn zoals AgriFood Capital en Dutch Food Week die gericht zijn op die verbinding.”

Regio van oplossingen
Roel Schutten, directeur AgriFood Capital over Jamfabriek: “Het helpt enorm om iets ingewikkelds en onzichtbaars als een ecosysteem zichtbaar te maken. Het is als het ware het clubhuis van het ecosysteem dat je hier ziet, proeft, ruikt en voelt." 

Op de vraag van Hans Steenbergen waarom voedselmakers naar Brabant moeten komen, antwoordt Roel: “Als je naar Brabant gaat, kom je in een regio waar echte oplossingen bedacht worden. Ze worden niet alleen bedacht maar ook in de praktijk ontwikkeld. Het is de regio van slimme mensen, die weten hoe ze moeten samenwerken en hoe ze moeten ondernemen. Die combinatie is de kern van ons agrifood ecosysteem. De fysieke weerslag is Jamfabriek. Maar het zijn vooral de mensen die het bijzonder maken.”

Kennisontwikkeling en innovatie
Kim Helmer, community-manager Jamfabriek: “Jamfabriek is de thuisbasis voor agrifood bedrijven die bezig zijn met kennisontwikkeling en innovatie. Van klein tot groot, van startup tot gevestigde ondernemer." 

Jamfabriek biedt allerlei faciliteiten om te kunnen floreren waaronder een proef- en vergaderkeuken en een auditorium. "Ook ontwikkelen we activiteiten gericht op communityvorming", vertelt Kim. "Zo werken we samen met onze partners aan versterking van het agrifood ecosysteem in Noordoost-Brabant.”

Opening terugkijken?
Het gehele openingsprogramma van Jamfabriek is hieronder terug te zien.