Brabantse ondernemers in KVK Innovatie Top100

24 november 2021

Met 17 bedrijven staat Brabant in de top 3 van de best vertegenwoordigde provincies in de nieuwste KVK Innovatie Top 100. Noord-Holland staat op 1 met 22 bedrijven, gevolgd door Zuid-Holland met 20 bedrijven op plaats 2. De Brabantse innovaties variëren van een circulaire keuken en een computergame voor buiten tot beeldherkenningsoplossingen voor moderetailers en maatwerk voor plant-based producten.

Succesvolle innovaties
Na de creatieve sector (met 23 innovaties) is een groot deel van de innovaties afkomstig uit de agrifoodsector (13) en de zorgsector (13). Alle innovaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid, omzet en groeipotentie. De provincie Noord-Brabant wil de ervaringen van de Brabantse bedrijven gebruiken om nieuw beleid te maken voor het versterken van innovatie en groei in Brabant.

Eigezwijns uit Noordoost-Brabant
Eén van Brabantse bedrijven in de Top 100 is Eigezwijns uit Wanroij. Een collectief van vijf boeren die ‘Goeie Worst’ produceren volgens de principes van kringlooplandbouw. De worst is afkomstig van varkens die onderdeel zijn van een circulaire keten. Het voer voor deze varkens is afkomstig van reststromen uit de voedselindustrie.

De manier van werken van Eigezwijns zorgt voor gezondere dieren met een bewezen lagere CO2-uitstoot. Door ook nog “hybride” worsten en hamburgers te maken, produceren de boeren vlees met een CO2-voetafdruk die niet hoger is dan bij een vegetarisch menu. In deze hybride producten is een deel van het varkensvlees vervangen door een plantaardig alternatief, zoals kidneybonen uit eigen teelt. Deze kidneybonen zijn ontwikkeld in samenwerking met AgroProeftuin de Peel.

Finale in februari
Op 2 februari 2022 maakt een jury met onder leiding van voorzitter Ruud Koornstra de exacte notering van elk bedrijf in de KVK Innovatie Top 100 bekend. Het bedrijf op plaats 1 mag zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland noemen.

www.kvkinnovatietop100.nl