Circulair ondernemen draait om evenwicht

29 november 2021

In de landbouw betekent dat “een evenwicht tussen maatschappij, boeren en overheid”, vertelt Dick Hordijk van Royal AgriFirm Group in een Podcast van de Club van 30 van de provincie Noord-Brabant. Wat daarvoor nodig is, schetst hij in zijn visie op 2030.

Samenwerking
“De impact van voedselproductie op milieu moet anders. Dat vergt een enorme verandering en vooral een samenwerking tussen overheid, boeren en maatschappij.“ De basis van een gezonde toekomst voor ons voedselsysteem is volgens hem een goede balans tussen gezond voedsel, in evenwicht met de natuur, gezonde dieren en juiste verhoudingen tussen mensen en landbouwgrond. Dick: “Brabant kan daarin met toekomstgerichte oplossingen een belangrijke rol spelen.”

Waarde toevoegen met sterke concepten
In deze Podcast gaan ook voedselmakers Josien Boll en Nina Hogeveen met elkaar in gesprek over circulair, schoon en duurzaam werken. In het boerenbedrijf van Josien en haar man vormen de bodem en de koe de basis voor een vooruitstrevend circulair concept. Daarvoor ontvingen ze eerder dit jaar een agrofoodpluim van de provincie. Student Nina Hogeveen bedacht een ijzersterk, prijswinnend restaurantconcept voor de korte keten en ontdekt dat ze waarde kan toevoegen door ook vanuit dit perspectief naar haar concept te kijken.

Beluister hier de inspirerende podcast. 

Over de Club van 30
Hoe ziet de Brabantse landbouw- en voedselketen er uit in 2030? In een serie van vier afleveringen geven de hoofdrolspelers daar zelf antwoord op. Of het nu gaat om een vader die zijn melkveebedrijf de komende jaren overdraagt aan zijn dochter die wil innoveren of de supermarktbaas met 700 winkels die met iedereen in de keten een goede relatie nodig heeft. Op initiatief van de provincie Noord-Brabant gaat deze ‘Club van 30’ met elkaar aan tafel over hoe zij een bijdrage leveren aan een duurzame landbouw- en voedselketen in 2030. 

Wil je alle podcasts terugluisteren? Dat kan hier.