Bomen en gewassen kweken met intelligente emmers

02 december 2021

Bij de Klimaattop in Glasgow hebben meer dan honderd wereldleiders onlangs afgesproken dat er eind 2030 een einde moet zijn gemaakt aan de wereldwijde ontbossing. “Op dit moment wordt er wereldwijd elke minuut netto 27 hectare bos gekapt”, zegt Wout Hoff van Groasis. ‘De tijd is rijp om daar verandering in te brengen. Met Groasis willen we het planten van bomen financieel aantrekkelijker maken dan het kappen van bomen.”

Groasis bestaat al  sinds 2003. Wout heeft het bedrijf inmiddels overgenomen van zijn vader Pieter die het bedrijf startte. “Mijn vader Pieter Hoff had destijds een lelieveredelingsbedrijf en daarin liep hij tegen het probleem aan dat er wereldwijd teveel water werd gebruikt, waardoor het grondwaterpeil zakte. Zo kwam hij op het idee dat bevloeiing met een intelligente emmer een oplossing zou kunnen bieden voor dit probleem in de agrarische sector”, vertelt Wout. 

Nationaal icoon
Inmiddels worden met de intelligente emmers Growboxx en de Waterboxx van Groasis al in 46 landen bomen geplant. Het werk van Pieter bleef niet onopgemerkt, want in 2016 werd zijn bedrijf Groasis benoemd tot ‘Nationaal Icoon’ en in 2018 werd hij met zijn biologisch afbreekbare Growboxx plant cocoon tot winnaar uitgeroepen van de MKB Innovatie top 100.

Nieuwe landbouwgrond
Met de Growbox en Waterboxx creëert Groasis nieuwe landbouwgrond, bijvoorbeeld met de aanplant van vruchten- en notenbomen op grond die voorheen woestijn was. Ook wordt deze innovatie op diverse plekken in Afrika toegepast in de tomatenteelt. Groasis biedt op deze manier niet alleen een oplossing voor de klimaatopgave, ook hebben lokale gemeenschappen een inkomen uit de opbrengst van de aangeplante bomen en gewassen.

OndernemersLift+
Zowel vader als zoon Hoff kregen en krijgen ondersteuning van OndernemersLift+. Lees er alles over op de website van OndernemersLift+.

OndernemersLift+ begeleidt startende en groeiende ondernemers en stimuleert talentontwikkeling in Noordoost-Brabant. Daarom is AgriFood Capital partner van OndernemersLift+.