De wereld verbeteren met taart

Trash’ure Taarten maakt sociale en duurzame impact

16 december 2021

Sociale ongelijkheid, duurzaamheid en voedselverspilling. Hoe maak je van deze zware kost, toch iets vrolijks? "Met taart! Daar wordt iedereen blij van”, zo dacht Jeanne van Ittersum. Ze richtte samen met Anton van Kooij en Bram Swartjes Trash’ure Taarten op; een Brabants bedrijf dat patisserie maakt van uitgesorteerd groente en fruit in samenwerking met mensen met een migratieachtergrond. Dit leverde haar vorig jaar een plaats in de Food100 op.

Van Ittersum startte met Trash’ure Taarten in 2017 tijdens haar opleiding Milieukunde aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. “Ik wilde graag een bedrijf opzetten waarmee ik maatschappelijke impact kon maken. We vragen meer van onze aarde dan we zouden moeten doen, en dat baart me vaak zorgen. De effecten van voedselverspilling  en de manier waarop we voedsel produceren, beïnvloeden het landschap en de leefomgeving. Kijk bijvoorbeeld naar de oorlog in Syrië. Die wordt vaak afgeschilderd als een oorlog om religie, maar in feite is de frictie daar gestart vanwege waterschaarste. Van de problemen rondom schaarste hebben overheid en religieuze groepen gebruik gemaakt.”

Taart is toegankelijk
"In mijn studententijd las ik veel over de problemen rondom duurzaamheid en sociale ongelijkheid. Daar wilde ik wat mee. Ik koos voor het bestrijden van voedselverspilling. Hoe kun je aandacht vragen voor zulke grootse problemen en tegelijkertijd op een positieve manier bijdragen aan de oplossing, zonder dat je mensen afschrikt? Het antwoord was 'taart' gemaakt van ingrediënten die anders verspild zouden worden. We eten in Nederland veel gebak; op werk, thuis, tijdens iedere viering. Taart is toegankelijk en iedereen houdt ervan.

 

Duurzaam en sociaal
Duurzaamheid is niet de enige pijler waar Trash’ure Taarten zich op richt. Het bedrijf wil namelijk ook sociale impact maken. Dat doen ze door samen te werken met mensen met een migratieachtergrond, die elders niet aan het werk komen door – onder andere – een taalachterstand. “Vaak worden mensen met een migratieachtergrond niet aangenomen omdat hun Nederlands gebrekkig is. Natuurlijk zorgt dat voor uitdagingen, maar ik ben ervan overtuigd dat werken in een Nederlandstalige omgeving deze mensen juist het beste helpt om de taal wél te leren.”

Taal leer je op je werk
“De werknemers van  Trash'ure Taarten werken in groepjes. Iedereen in de groep is op een ander moment gestart. De taalontwikkeling binnen de groep is dus op verschillende niveaus waardoor ze elkaar kunnen helpen. Van Ittersum: "We stellen maar één voorwaarde aan nieuwe werknemers; je komt minimaal een halve dag per week werken, met de intentie om op te bouwen naar meerdere dagen. Ik geloof dat taalbeheersing echt ontwikkelt doordat je moet luisteren en daarna meteen handelen. In de tijd dat mensen bij ons werken gebeurt er van alles; ze leren beter Nederlands spreken, ontwikkelen arbeidsvaardigheden en doen ervaring op met de Nederlandse werkcultuur. Tegelijkertijd leren wij ook veel meer over hun achtergrond.”

Omgaan met onregelmatige aanvoer
Wanneer impact maken het voornaamste doel is van je bedrijf loop je tegen veel uitdagingen aan, vertelt Van Ittersum verder. “Wij zijn afhankelijk van partijen die overgebleven eten aan ons leveren. Dat zorgt er wel voor dat we altijd creatief blijven. Na Sinterklaas kregen we bijvoorbeeld een ton aan pepernoten van retailers aangeboden. Dan gaan we op zoek naar iets dat daar goed bij past.”

Pompoencake in mei?
Niet alles is dus altijd beschikbaar. Hoe ga je daarmee om? “Wij werken bijvoorbeeld nauwelijks met chocola; een ingrediënt dat vaak niet op duurzame of ethische wijze wordt geproduceerd. Soms hebben we juist wel een bepaald product in overvloed, zoals pompoen, maar mensen zijn niet gewend  om in de lente pompoencake te eten. We leggen dan ook steeds het hele verhaal uit. Gelukkig zijn steeds meer mensen bezig met duurzaamheid. Toen we vier jaar geleden begonnen was dat nog anders. Toen vonden mensen het een gek idee om ‘verspilde groenten en fruit’ te eten.”

De weg naar structurele verandering
De organisatie van Trash’ure Taarten is een hele klus. “Er gaat veel tijd zitten in het coördineren van de producten die binnen komen en het zoeken naar duurzame verpakkingen. We leiden ook ons personeel zelf op. Want we leren ze niet alleen bakken; we leggen ook de principes rond circulariteit en duurzaamheid uit. Ik hoop dat steeds meer bedrijven vanuit impact gaan opereren. Alleen wanneer genoeg bedrijven meedoen, wordt structurele verandering teweeg gebracht. Dan wordt de keten rondom overgebleven voedsel veel flexibeler, en kunnen we met z’n allen de input en output van eten beter stroomlijnen.

Trash'ure Taarten is in verschillende fasen van haar bedrijfsontwikkeling begeleid door OndernemersLift+, het regionale ondernemerschapsprogramma voor startups en scaleups in Noordoost-Brabant. AgriFood Capital is partner van OndernemersLift+