Inspiratie en energie bij Food Inspiration Outdoor

01 juli 2021

1 juli was de dag van Food Inspiration Outdoor '21. Dit tweejaarlijkse evenement zet de schijnwerpers op ‘onversterkt’ eten: eerlijk eten van boeren en kleine onafhankelijke producenten en cateraars. Food is de verbinder tussen stad, platteland, burger, producent, generaties en culturen.

Het druk bezochte event vond plaats op het terrein van World Food Center in Ede. Meer dan 30 inspiratoren, van boer tot afvalverwerker, gaven workshops, proeverijen en presentaties. Omdat het een fysiek event was, waren er strenge coronamaatregelen getroffen.

 


Nieuwe samenwerkingen
Op Food Inspiration Outdoor gaan professionals uit de gehele voedselketen – boeren, chefs, producenten, horecaondernemers, marketeers, beleidsmakers, journalisten, wetenschappers – met elkaar in gesprek over het verduurzamen van de voedselketen, minder verspillen en om de transitie van prijs naar waarde te stimuleren.

Van wijn gemaakt van 2e klas aardbeien tot een gezonde vegetarische BBQ, van food waste challenges tot zelfs ondergoed uit bananenvezels. Aantrekkelijke kindergroenten-concepten en nog veel meer. Er was voor ieder wat wils. Het programma bood volop ruimte om kennis en ervaringen uit te wisselen en om de basis te leggen voor nieuwe en verrassende samenwerkingen.

Peelpioneers
Onder de aanwezige voedselmakers kwamen er verschillende uit Noordoost-Brabant, waaronder Peelpioneers uit ’s-Hertogenbosch. Dit bedrijf verwerkt reststromen van sinaasappelschillen afkomstig  uit supermarkten. Zoals olie en vezels die weer gebruikt kunnen worden in food en non-food, zoals schoonmaakmiddel.

“50% kans dat de sinaasappelschillen van jouw versgeperste sap in de supermarkt ’s avonds al bij Peelpioneers zijn”, zegt Tom Blommaart van Renewi. “De producten waar onderdelen van de schillen in zitten, staan als het ware weer naast het persapparaat in de winkel. Zo is de cirkel rond”. Renewi is een bedrijf gespecialiseerd in waarde toevoegen aan afval in plaats van het verbranden of storten van afval. Vier vrachtwagens halen non-stop schillen bij supermarkten op voor Peelpioneers.

Bas van Wieringen, medeoprichter van Peelpioneers: “We zijn vijf jaar geleden gestart. Momenteel zitten we midden in de verhuizing van Son naar ’s-Hertogenbosch. De nieuwe fabriek daar moet 10 miljoen kilo schillen per jaar gaan verwerken. We gaan nu ook actief aan de slag met horecaondernemers.”

AgriFood Capital is partner van Food Inspiration. Food Inspiration Outdoor (ofwel Food Unplugged) draagt bij aan de missie om de voedselsystemen van de toekomst te ontwikkelen. Bij Food Inspiration Outdoor draait alles om ontmoeten, inspireren en samen tot nieuwe oplossingen komen.