Minder verspillen moet lonen

27 januari 2021

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat pleit voor meer prikkels om de circulaire economie te versnellen. Het moet lonen voor bedrijven om zuinig om te gaan met grondstoffen en deze hoogwaardig te verwerken. Dat is haar reactie op het PBL-rapport Integrale Circulaire Economie Rapportage 2021 dat op 21 januari verscheen.

Samen Tegen Voedselverspilling sluit zich hierbij aan. In de aanloop van de Week van de Circulaire Economie roept de stichting op tot een kabinetsbrede aanpak van verspilling van voedsel en verpakkingen. In deze aanpak moeten ook grondstoffen- en klimaatambities worden meegenomen.

Een integraal beleid op verpakkingen, verpakkingsafval en voedselverspilling is nodig voor verdere verduurzaming van de productieketens: van (vers)product tot en met de recycling van verpakkingsmaterialen. Daarmee komt ook de doelstelling om de helft minder voedsel te verspillen in 2030 binnen handbereik (SDG 12.3). Gedragsverandering van bedrijven en consumenten alleen is niet genoeg.

Circular Food Center
Samen Tegen Voedselverspilling startte eerder deze maand het nieuwe Circular Food Center. Dit initiatief moet uitgroeien hét wereldwijde kennis- en innovatiecentrum op gebied van de aanpak van verspilling van voedsel en verpakkingen. Ondernemers en onderzoekers gaan er samen met studenten businesscases en onderzoeks- en onderwijsprogramma’s ontwikkelen om de ketens van voedsel en voedselverpakkingen verspillingsvrij te maken.  

Als partner ondersteunt AgriFood Capital de ambities van Samen tegen Voedselverspilling. Ook bouwt AgriFood Capital mee aan het Circular Food Center. Het Circular Food Center wordt mede mogelijk gemaakt door Regiodeal Noordoost Brabant.