Noordoost-Brabantse innovatie krijgt koninklijk randje

02 juni 2021

Bij een streekbezoek van koning Willem Alexander en koning Maxima aan Noord-Limburg was een hoofdrol weggelegd voor een Noordoost-Brabantse uitvinding: een aspergerobot die zelfstandig asperges oogst.

Twee aspergetelers legden aan het koninklijk paar uit hoe de aspergerobot detecteert, snijdt en de asperges uit de grond haalt. Met de data die de oogstrobot verzamelt, kan de teler in de toekomst op een nog duurzamere manier asperges verbouwen. De tekers zelf zijn enthousiast over deze landbouwinnovatie.

AvL Motion uit Sint Anthonis
Het oogsten van asperges is zwaar werk en wordt op dit moment veelal door arbeidsmigranten uitgevoerd. Ondernemers hebben moeite om voldoende geschikt personeel te vinden. Ook is het aantal hectaren met asperges de laatste jaren flink toegenomen. Met deze innovatie draagt AvL Motion uit de gemeente Sint Anthonis bij aan een slimmere en duurzamere voedselketen.

 

 
Ondersteuning door AgriFood Capital
In de startup fase zijn de voedselveranderaars van AvL Motion onder andere begeleid door OndernemersLift+, het ondernemersprogramma van AgriFood Capital. Ook ontvingen ze subsidie voor de ontwikkeling van de robot via de Regeling Economie en Innovatie (E&I) Noordoost-Brabant.

Ben je ook ondernemer in agrifood en zoek je groeikansen in het verduurzamen van onze voedselproductie- en consumptie? Werk samen met ons aan het voedselsysteem van de toekomst en ga naar de agrifoodcapital/ondernemen.