Osse Agrivoltaics uitvinding wint hightech-prijs

09 november 2020

Duurzaamheidspark Oss sleepte vorige maand de prestigieuze innovatieprijs van het innovatieplatform Holland High Tech in de wacht. “Ongelofelijk. We hebben alle universiteiten en grote bedrijven afgetroefd met ons relatief simpele systeem", reageert initiatiefnemer en foodinnovator Patrick Bekkers in Brabants Dagblad. De prijs is een geldbedrag van 25.000 euro dat bestemd is voor verder onderzoek.

Agrivoltacis is het opwekken van groene stroom en landbouw in één. De innovatie bestaat uit mobiele zonnepanelen die boven groentebedden hangen. Bekkers en de mede-initiatiefnemers testen al zo’n twee jaar verschillende systemen uit om een goede balans tussen de groenten kweken, opwekken van duurzame energie en waterbeheer te vinden.

Van de 60 ingediende projecten voor de innovatieprijs gingen er 15 naar de finale. Het Osse initiatief werd winnaar in de categorie Landbouw, Water en Voedsel. Door de prijs is er nu veel belangstelling voor deze innovatie uit binnen- en buitenland. Eerder dit jaar kreeg Duurzaamheidspark Oss subsidie van Regio Noordoost Brabant en de provincie Noord-Brabant via de Regeling Economie en Innovatie Noordoost-Brabant.