Over technologie en duurzaamheid in het voedselsysteem

19 november 2021

De manier waarop we voedsel produceren en consumeren, moet anders. Maar een beter voedselsysteem wordt pas een feit wanneer genoeg mensen ervan overtuigd zijn dat een betere toekomst voor ons voedsel mogelijk is. Anno 2021 is de wil naar een structurele verandering in het voedselsysteem zichtbaarder dan ooit.

Bij deze verandering spelen technologie en duurzaamheid een belangrijke rol. Op deze gebieden worden we komende jaren geconfronteerd met allerlei uitdagingen. Tijdens de Food Inspiration Trendsummit van dit jaar, wierpen experts Kees Klomp en Peter Hinssen een blik op de toekomst.

“Kijk naar de intrinsieke waarde van de natuur”- Kees Klomp
Kees Klomp is expert op het gebied van de betekeniseconomie. Hij heeft een scherpe visie over wat economie is, en wat economie zou moeten zijn. De economische systemen die we nu hanteren zijn volgens hem namelijk niet juist. Problemen vloeien volgens hem voort uit het feit dat we de natuur vragen om zich aan te passen aan onze kunstmatige economie.

We doen alsof natuur een kapitaal is om te gebruiken en te exploiteren, terwijl de natuur een intrinsieke waarde heeft die onmisbaar is. Wij zijn afhankelijk van de natuur in plaats van andersom.

Kees pleit voor een economie die veel integraler is. De essentie van circulair ondernemen begint volgens Klomp met de realisatie dat we maar een klein onderdeel zijn van een groot ecologisch systeem. In deze video legt hij dat uit.
 


“Tech en voedsel raakt meer verbonden” - Peter Hinssen
“Digitalisering is door corona enorm versneld. Tegelijkertijd hunkeren mensen naar een terugkeer van het oude normaal”, zegt tech-ondernemer en auteur Peter Hinssen. Dat oude normaal komt volgens hem nooit meer terug. Technologie zorgt ervoor dat de wereld sneller gaat veranderen dan ooit tevoren.

Tijdens de corona pandemie hebben veel mensen nieuwe dingen geleerd op het gebied van tech en voedsel. Consumenten gaan technologie gebruiken om te kijken wat ze binnen krijgen. Volgens Peter moeten bedrijven en ondernemers inspelen op veranderingen in het gebruik van technologie, door flexibel te zijn en buiten de lijntjes te kleuren.

Het zijn volgens Peter niet de new kids on the block die zich moeten bewijzen. Juist traditionele bedrijven moeten zichzelf heruitvinden. Wie te lang in het oude denken blijft steken, zal constant achter de feiten aan lopen. Bekijk de video met Peter Hinssen.
 


AgriFood Capital en Food Inspiration
Door onze samenwerking met Food Inspiration delen we trends en ontwikkelingen binnen de wereld van eten, drinken, slapen en gastvrijheid in Noordoost-Brabant. Het is een wereld die een belangrijke rol vervult voor de makers van ons voedsel in onze regio. Samen werken we daardoor aan een toekomst waarin we op een duurzame manier kunnen blijven genieten van wat er iedere dag weer op ons bord ligt.  

 

Foto's: Marcel Verkuijlen en Kevin Verkruijssen