PeelPioneers krijgt Agrofoodpluim

17 januari 2022

Een andere manier van denken, simpele praktische aanpassingen en technische innovatie. Dat is de basis van het unieke en duurzame bedrijfsconcept van PeelPioneers in ‘s-Hertogenbosch. Door sinaasappelschillen te verwerken tot functionele ingrediënten voor de levensmiddelenindustrie levert dit innovatieve bedrijf een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van de Brabantse agrifoodsector. Daarom krijgt PeelPioneers van de provincie Noord-Brabant deze maand de Agrofoodpluim.

waardevol nieuw product

‘De schillenboer van de 21e eeuw’, zo noemt PeelPioneers zich. Het bedrijf is een succesvol voorbeeld van wat met een hip woord ‘upcycling’ heet: wat de meesten zien als afval, ziet dit bedrijf als waardevolle grondstof. PeelPioneers verzamelt namelijk sinaasappelschillen bij supermarkten, horeca en catering en halen er grondstoffen uit. Deze grondstoffen worden gebruikt als ingrediënt in allerlei voedingsmiddelen, schoonmaakproducten of in cosmetica. 

Elies Lemkes-Straver, gedeputeerde Landbouw, Voedsel, Bodem en Brede Welvaart: “PeelPioneers heeft een circulaire oplossing bedacht voor de schillen die overblijven na het maken van sinaasappelsap. Reststromen zijn zo geen afval, maar een waardevol nieuw product. Een concept dat enerzijds gebruikt maakt van de Brabantse agrifoodsector, maar bovendien een duurzaam element toevoegt en daarom met recht een Agrofoodpluim verdient.”

Vruchtbare regio
Bas van Wieringen, een van de drie oprichters van PeelPioneers, prijst de regio Brabant, die hij omschrijft als een vruchtbare regio voor agrifood bedrijven: "In Brabant willen ondernemers elkaar helpen. Wij hebben veel gehad aan Jumbo, de eerste supermarkt die met ons samenwerkte. En aan de Eindhovense afvalverwerker Renewi. Bij IFF (International Flavour & Fragrances in Tilburg zetten we veel producten af. En Tristar, een schoonmaakbedrijf in Roosendaal, gebruikt onze olie."

Lees verder op de website Landbouw en Voedsel Brabant.