Precisielandbouwdagen: de landbouw digitaliseert

29 september 2021

De landbouw gaat steeds meer op de digitale toer. Met GPS, sensortechnologie, ICT en robotisering kunnen boeren steeds slimmer telen. Hoe dat er in de boerenpraktijk uit ziet, was op 27 en 28 augustus te zien tijdens de tweede editie van de Precisielandbouwdagen in Reusel. 
Deze Precisielandbouwdagen werden georganiseerd door Van den Borne Aardappelen, Praktijkcentrum Precisielandbouw en partners.

“Qua techniek is inmiddels alles mogelijk”, vertelt Jacob van den Borne, eigenaar van Van den Borne Aardappelen. “De vraag is hoe we de kennis kunnen overbrengen aan andere agrariërs. Dat is nog de missing link. Voor de adoptie van precisielandbouw door boeren is scholing nodig. Daarom starten we dit najaar vanuit onze Boerderij van de Toekomst met de Precision Academy, samen met leveranciers en deskundigen. Hiermee willen we onze kennis, kunde en ervaring beschikbaar stellen. Zeker ook voor de nieuwe generatie boeren; zij moeten tenslotte het stokje van ons gaan overnemen.”

Koploper in digitale landbouw
Precisielandbouwer Jacob van den Borne is koploper in digitale landbouw. Het bedrijf Van den Borne een van de 26 deelnemers in het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw. Hierin helpen Wageningse experts boeren om concreet aan de slag te gaan met toepassingen van precisielandbouw. Met als doel om de opbrengsten te verhogen, de kosten te verlagen, de milieubelasting te verminderen en de voedselkwaliteit te verbeteren. 

Daarmaast is Jacob de leidende partner in de businesscase ‘Slimmer Telen’ van AgriFoodInnovation, dat uitgevoerd wordt onder leiding van AgriFood Capital. Dit project moet ervoor zorgen dat akkerbouwers digitale technologieën beter benutten en helpt hen zo om over te stappen op precisielandbouw. AgriFoodInnovation ondersteunt de Brabantse Boerderij van de Toekomst.

Lees meer over de Precisielandbouwdagen en het project 'Slimmer telen' op de website van AgriFoodInnovation.

Jacob is aan het werk te zien in onderstaande film van Regio Deal Noordoost Brabant.