Rebel Day 2021: de zachte kant van ondernemen

15 oktober 2021

Maandag 11 oktober, tijdens Dutch Food Week, vond de derde editie van Rebel Day plaats. De nieuw geopende Jamfabriek in ’s-Hertogenbosch vormde het toneel voor een dag boordevol prikkelende inspiratie voor de 33 deelnemers. Voedseltalenten die elk zijn aangedragen door een gevestigde voedselondernemer.

Geheim tot het laatste moment
De deelnemers hadden zich aangemeld zonder bekend te zijn met het programma. Want net zoals in de afgelopen twee jaar, was ook dit jaar het programma geheim gehouden zodat de deelnemers tijdens het event overspoeld worden door de programmering. Zonder vooraf gevormde oordelen. Het programma telde zes sprekers en daarmee ook een zes-gangenmenu. Dit alles onder leiding van Anne Reijnders, een bevlogen voedselveranderaar met impact.

meer impact maken

Rebel Day heeft als doel om deelnemers te helpen meer impact te kunnen maken. Anne bewandelt haar eigen ondernemerspad en legt uit hoe sommige plannen anders lopen dan in eerste instantie gedacht. Die kennis en ervaring was drie jaar geleden het vertrekpunt voor de eerste Rebel Day. “Alle deelnemers zijn startende ondernemers of ambitieuze werknemers bij bijzondere voedselbedrijven”, vervolgt Anne. “Ze hebben allemaal ze hun eigen visie op het gebied van duurzaamheid, ethiek of gezondheid.”

De zachte kant van ondernemen
De focus van het programma dit jaar was de zachte kant van het ondernemen. Met thema's als grenzen voelen en aangeven, keuzes maken en falen, je eigen waarden scherp hebben, vernieuwende samenwerking en lef hebben om ergens voor te gaan staan.

(De tekst loopt door onder de foto).

Anne: “Veel mensen zitten bomvol goede ideeën, maar weten niet hoe ze die te vertalen naar impact. We focussen tijdens Rebel Day op de zachte kant van ondernemen. Thema’s als: ‘zit je lekker in je vel?’ en ‘hoe vraag je hulp,’ komen aan bod. Deelnemers kunnen alleen bij de dag aanwezig zijn op uitnodiging van een 'gevestigde' foodveranderaar. Hierdoor ontstaat een interessante mix aan mensen. Speerpunt voor de sfeer is van de dag is kwetsbaarheid. We vragen sprekers en aanwezigen naar de bloopers binnen hun carriere, lessen die zijn geleerd en dingen waar ze tegenaan lopen als ondernemer.”

Een van de deelnemers liet tijdens het programma weten het echt een uitje te vinden; want wanneer neem je nou tijd voor deze cruciale zaken als je druk bezig bent met je onderneming?

Het programma van Rebel Day 2021 is gemaakt door Anne Reijnders van De Lekkere Man en Eva Flantua van Studio Daagsch. Sprekers waren Saraï Pannekoek, Sabine Jansen, Anke van Delden, Wilbert van de Kamp, Peter van de Voort en Harold Bink. Het menu werd verzorgd door De Lekkere Man.

Rebel Day is een initiatief van AgriFood Capital en vindt elk jaar plaats tijdens Dutch Food Week.

Foto's: Lotte van Rosmalen.