S3FOOD honoreert twee Nederlandse projecten

04 mei 2021

Dankzij de tweede call van het Europese S3FOOD kunnen 14 nieuwe innovatieprojecten in de agrifood sector van start met slimme sensortechnieken. Twee van deze projecten komen uit Nederland. 

Dit is goed nieuws voor alle betrokken bedrijven maar ook voor het voedselsysteem van morgen. Want digitale innovatie is een belangrijke bouwsteen voor het duurzamer, slimmer en waardevoller produceren van voedsel.

Next Generation Sensors
In één van de gehonoreerde projecten werken Next Generation Sensors en CIED samen aan een nieuwe detectiemethode voor de agrifood keten. Hugo Nikkel, Business Development manager van Next Generation Sensors, is blij met ondersteuning van S3FOOD. Het nog jonge, internationaal georiënteerde technologiebedrijf ontwikkelt een draagbaar diagnostisch apparaat op basis van massaspectrometrie. Of zoals Hugo zelf zegt: een weegschaal voor moleculen.

Samen met CIED, een bedrijf gespecialiseerd in artificial intelligence en blockchaintechnologie, werkt Next Generation Sensors aan een apparaat om contaminaties en andere ongewenste stoffen in producten als melk, vlees, vis en groente en fruit te meten, te kwantificeren en vast te leggen. Deze tests worden zo vroeg mogelijk in de keten uitgevoerd, op de boerderij of bij voedselverwerkende bedrijven.

Validatie
“We zitten in de fase net voordat we naar de markt gaan”, vertelt Hugo. “Dan is het niet eenvoudig om financiering te vinden om onze methode te testen. Dankzij de voucher van S3FOOD kunnen we ons concept daadwerkelijk valideren. Deze voucher voorziet echt in een behoefte van veel jonge bedrijven zoals die van ons.“

De nieuwe detectietechnologie die de twee bedrijven ontwikkelen, stelt bedrijven in staat om al heel vroeg in de voedselketen de aanwezigheid van ongewenste stoffen te meten. “Denk bijvoorbeeld aan antibiotica in melk”, vervolgt Hugo. “Door realtime en met 100% zekerheid de melk te testen, kunnen batches met besmette melk op tijd uit de keten worden gehaald. Hierdoor hoeft er achteraf veel minder melk (onnodig) te worden weggegooid dan nu het geval is. Bovendien hoeven bedrijven geen extra analyses te laten maken. Onze technologie draagt dus bij aan een efficiëntere manier van voedsel produceren, er treedt minder verspilling op en het bespaart ook kosten.”

Spaanse deuren open 
Via een partner in Spanje is Next Generation Sensors momenteel in gesprek met verschillende partijen uit het Spaanse agrifood ecosysteem. “We hebben daarbij al aangegeven dat we subsidie van S3FOOD hebben gekregen. Dat vonden ze heel interessant. Je merkt dat het gesprek daardoor op de een of andere manier makkelijker gaat. Ook op deze manier kan S3FOOD dus mogelijk nieuwe deuren openen”, sluit de enthousiaste business development manager af.

1,3 miljoen euro subsidie
In deze S3FOOD call ontvangen de 14 gehonoreerde projecten in totaal zo’n 1,3 miljoen euro. De subsidies variëren van 15.000 euro tot 180.000 euro. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het innovatiethema en de ontwikkelfase waarin de innovatie zich bevindt. In totaal zijn er 28 mkb-bedrijven bij deze projecten betrokken. 

S3FOOD voor jou
Het Europese project S3FOOD begeleidt voedselmakers in heel Europa bij de digitalisering van hun productieprocessen. S3FOOD richt zich specifiek op het toepassen van smart sensor technieken bij mkb’ers in de agrifood keten. Ondernemers en high tech experts samen in consortia aan het digitaliseren van het productieproces.

Naast het verstrekken van subsidie organiseert S3FOOD regelmatig bedrijfsbezoeken in Europa (vanwege Corona ook online), webinars voor kennisuitwisseling en matchmaking sessies om mkb’ers te helpen bij het vinden van de juiste partners voor hun digitaliseringstrajecten.

Ga naar de website van S3FOOD om te zien wat S3FOOD voor jou kan betekenen. Of neem contact op met Simon Maas, programmamanager S3FOOD voor AgriFood Capital: s.maas@agrifoodcapital.nl.

S3FOOD is een initiatief van 13 clusterorganisaties in agrifood en hightech uit 8 verschillende landen in Europa. S3FOOD begeleidt voedselmakers in Europa bij de digitalisering van productieprocessen. AgriFood Capital BV is betrokken bij de ontwikkeling en uitvoering van de voucherregelingen voor onderzoek, validatie en implementatie van slimme sensortechnieken. S3FOOD wordt mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie (Horizon 2020).