Veldbonen proeflocatie verwerkt in vegetarisch gehakt

31 maart 2021

Op de proeflocatie van AgroProeftuin de Peel aan de Middenpeelweg in de gemeente Landerd werken food innovators aan kringlooplandbouw. Hier worden vernieuwende landbouwconcepten bedacht en getest op haalbaarheid. Met als doel: het verduurzamen van de voedselproductie.

Dat er mooie stappen worden gezet, bewijst wel het veldbonenproject (hyperlink) van de cooperatie CZAV. De veldbonen worden nu verwerkt in het vegetarische gehakt van het merk BOON. Het gehakt is verkrijgbaar bij Albert Heijn.

Lokale teelt
De Brabantse start up BOON Foodconcepts produceert vleesvervangers. Het grootste deel van vleesvervangers die te koop zijn in de supermarkt zijn op basis van soja. BOON wil dat doorbreken. “Bonen zijn heel interessant in de eiwittransitie, omdat ze lokaal kunnen worden geteeld”, stelt Elke Donkers Innovatie Manager bij BOON

Durvers en doeners
Jurriaan Visser, manager Granen, Zaden en Peulvruchten bij coöperatie CZAV, is enthousiast. “Dit is wat de teelt nodig heeft. Een partij die het aandurft om nieuwe, bijzondere producten te ontwikkelen, waarin lokaal geteelde grondstoffen tot waarde worden gebracht. We hopen dat dit breed wordt gedragen. Als er meer van dit soort initiatieven komen, zullen er steeds meer veldbonen worden geteeld. Telers willen graag; dat is geen enkel probleem!”

Lees op de website van AgroProeftuin de Peel over de weg van de veldbonen vanaf het proefveld naar het winkelschap.