Voucherregeling om verspilling aan te pakken

12 maart 2021

Bedrijven die aan de slag willen met een innovatieproject om voedselverspilling te voorkomen of verminderen of om reststromen optimaal te verwaarden, kunnen vanaf nu gebruik maken van de nieuwe voucherregeling van Samen Tegen Voedselverspilling.

De voucher vergoedt de helft van de kosten van het project tot een maximum van 17.500 euro. Voor dit bedrag kunnen ondernemers bijvoorbeeld experts inschakelen, een business case ontwikkelen of een innovatie opschalen naar productieniveau.

Circulaire voedselketen
De Stichting Samen tegen Voedselverspilling wil met deze voucherregeling de realisatie van de circulaire voedselketen stimuleren. De regeling is mogelijk gemaakt door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Rabobank en wordt ondersteund door de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen.

Alain Cracau, hoofd Duurzame Transities bij Rabobank: “Onze doelstelling is om zoveel mogelijk bedrijven te stimuleren initiatieven te nemen om voedselverspilling te voorkomen en waar mogelijk zo hoog mogelijk te verwaarden. Door de voucherregeling breder in te zetten, helpen we bedrijven nog beter hun investeringen hierin te realiseren en uiteindelijk een nieuwe business case te ontwikkelen.”

Saskia van der Laan, manager Business solutions bij Samen Tegen Voedselverspilling: “Ondernemers die een stapje hoger op de Ladder van Moerman zetten, werken aan pure winst. Elke euro die een bedrijf investeert in een bewezen oplossing tegen voedselverspilling betaalt zich veertien keer terug.”

Een voucher aanvragen?
Ben je ondernemer en zoek je ondersteuning voor een idee of plan om verspilling aan te pakken? Ga naar de voorwaarden en aanvraagformulier op de website van Samen Tegen Voedselverspilling.

De ladder van moerman is een model dat de verschillende manieren van hergebruik inzichtelijk maakt. Het voorkomen van verspilling is het meest wenselijk en het weggooien of verbranden van voedsel het minst wenselijk.

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling, gevestigd in Meierijstad, is hét ecosysteem waarin alle belangrijke initiatieven, expertise en krachten tegen voedselverspilling in Nederland worden samengebracht en versneld. Hier werken bedrijven uit de hele keten, overheid, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen aan een gezamenlijke agenda met als concrete doelstelling om jaarlijks 1 miljard kilo extra aan voedsel binnen de voedselketen te behouden. De dragende organisaties van Samen Tegen Voedselverspilling zijn FoodTech Brainport, Gemeente Meierijstad, Ministerie van LNV, Provincie Noord-Brabant, Rabobank en Wageningen University & Research. AgriFood Capital is partner van de stichting.