Word jij een foodheld, net zoals Joris Bijdendijk?

04 juni 2021

Joris Bijdendijk kookt de sterren van de hemel in zijn restaurants RIJKS en Wils. Maar dat is niet het enige waar hij zich mee bezig houdt. Deze inspirerende pionier wil mensen in binnen- en buitenland bewust maken van al het moois dat Nederland te bieden heeft. Dat doet hij met tal van initiatieven.

Zo was hij in 2020 onderdeel van de vrijheidssoep, is hij de oprichter van Low Food en heeft hij geholpen bij de organisatie van het grootste Free Heri Heri diner. Sociale gastronomie, dat is waar Joris heilig in gelooft. Food100 ging met deze foodheld in gesprek over zijn drijfveren en plannen voor de toekomst.

Meer bewustwording
Op de vraag welke voedselverandering hij teweeg wil brengen, antwoordt Joris: “Ik wil binnen en buiten Nederland meer bewustwording creëren over wat voor moois we allemaal in ons land hebben. Ik werk zelf zoveel mogelijk met Nederlandse producten. Niet eens zozeer omdat dat duurzamer is, maar het is voor mij de meest logische keuze om producten van dichtbij te halen. Authentieke producenten hebben vaak hele lekkere ingrediënten. Ik ga gewoon op zoek naar de mooiste producenten. En als ik het lekker vind zet ik het op de kaart. Vaak is zo’n lokaal product inderdaad duurzamer. Maar niet altijd. Een kip die langzaam groeit heeft bijvoorbeeld een fijner leven dan een kip die snel groeit, maar ook een grotere footprint. Daar zit soms wel een tegenstrijdigheid, maar dat vind ik dan juist een interessant gespreksonderwerp: wat is goed of fout? En is er überhaupt een goed of fout?”

Door heel Nederland
Zijn inzet voor een beter en duurzamer voedselsysteem leverde Joris vorig jaar de titel 'Foodheld' en een plaats in de Food100 op. Hij organiseerde toen onder andere een Heri Heri diner in Amsterdam waarbij 4.000 gratis maaltijden werden verstrekt. “Dit jaar gaan we ook naar andere steden in Nederland”, belooft Joris.

Lees hier het hele interview met foodfheld Joris Bijdendijk.

20 september bekendmaking Food100 2021
Juist in deze uitdagende tijd hebben we onze foodhelden hard nodig. We kunnen alleen voor verandering van het voedselsysteem zorgen wanneer zoveel mogelijk partijen samenwerken. Food100 verbindt voedselveranderaars uit heel Nederland met elkaar.

Op 20 september wordt de Food100 van 2021 bekend gemaakt. De jury gaat zich de komende periode buigen over alle inzendingen. Het laatste nieuws over de lijst is te volgen op www.food100.nl.

Food100 is een gezamenlijk initiatief van AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network, en mede mogelijk gemaakt door Rabobank en Food ValleyNL. Jonge talenten worden gekoppeld aan ervaren gamechangers om de toekomst van ons voedsel samen vorm te geven. Food100 stimuleert vernieuwing in de gehele agrifood keten, van boer tot bord.