Word ook een foodheld net als Arjuna Huis in ’t Veld

18 mei 2021

Het is goed boeren voor Arjuna Huis in ‘t Veld met vijftig Maas-Rijn-IJssel-koeien voor de deur en een voedselbos in aanbouw. Sinds 2014 runt zij samen met haar man Rick de Melkbrouwerij. Een boerderij die al zes generaties in de Huis in ‘t Veld-familie zit, maar sinds de komst van Arjuna en Rick een metamorfose ondergaat. Toen ze foto’s van de overgrootvader van Rick zagen, besloten ze om terug te gaan naar het oude landschap en meer biodiversiteit. Geen strakke graslanden meer, maar voedselbossen en koeien met hoorns.

Haar inspanningen voor een beter en duurzamer voedselsysteem leverde haar vorig jaar de titel 'Foodheld' en een plaats in de Food100 op. Food100 ging met deze foodheld in gesprek over haar drijfveren en plannen voor de toekomst.

Bewustwording creëren
Op de vraag welke voedselverandering ze wil doorvoeren, antwoordde Arjuna “Door het verhaal te vertellen over hoe producten gemaakt worden en waarom bepaalde keuzes gemaakt worden in het voedselsysteem, willen we bewustwording creëren. Een van die verhalen is bijvoorbeeld dat koeien hoorns hebben. Heel veel mensen weten dit niet eens. De hoorns worden eraf gehaald door gebrek aan ruimte in de stallen. In plaats van de hoorns eraf te halen, bouwen wij nieuwe en grotere stallen om ruimte te creëren voor de koeien.”

Lees het hele interview met voedselveranderaar Arjuna Huis in 't Veld op de website van Food100.

Aanmelden voor Food100 2021
Juist in deze uitdagende tijd hebben we onze foodhelden hard nodig. Ben jij of ken jij iemand die een echte gamechanger in agrifood is, meld jezelf of de ander nu aan voor Food100 lijst van 2021. Dat kan tot 1 juni a.s. Doen, want alleen door samen te werken, kunnen we voor verandering zorgen. Op 20 september van dit jaar wordt de nieuwe Food100 bekend gemaakt.

Food100 is een gezamenlijk initiatief van AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Network, en mede mogelijk gemaakt door Rabobank en Food ValleyNL. Jonge talenten worden gekoppeld aan ervaren gamechangers om de toekomst van ons voedsel samen vorm te geven. Food100 stimuleert vernieuwing in de gehele agrifood keten, van boer tot bord. 

De foodhelden van 2020 met (helemaal links) Arjuna Huis in 't Veld