Nudging.... van patronen naar kansen

1 november 2017

Nieuws

Dat was het thema van de bijeenkomst ‘Nudging’ op 26 oktober j.l in ZiN inspiratielab in Veghel. Zo’n 30 ondernemers uit de food sector namen hieraan deel.

Gezonde voeding is een belangrijk onderdeel van gezonde leefstijl. Het onderwerp staat dan ook hoog op de diverse innovatieagenda’s. Overheden en bedrijfsleven trekken samen op, o.a. via het Akkoord Verbetering Productsamenstelling. Bedrijven willen wel innoveren maar lopen in de praktijk aan tegen de hobbels van productherformuling, positioneringsvraagstukken en andere spelers op de markt zoals retail. Om producenten hierbij te helpen, organiseerden BOM, Rewin en AgriFood Capital in samenwerking met Inspiratielan ZiN een middag over nudging.

De bijeenkomst startte met een rondleiding door de zintuigen onder leiding van Elize Oosterling, programmamanager van ZiN. Onze zintuigen en (oude) patronen bepalen mede de keuzes in ons voedingspatroon. Alleen wanneer deze patronen worden doorbroken, is ander gedrag mogelijk. Nudging - een klein duwtje in de goede richting - is een methode om dat te realiseren, ook in food. Eva Groen-Reijman en Merije Rookhuizen van Wageningen UR gingen nader in op de verrassende wereld van nudging. De ondernemers kregen de mogelijkheid om hun eigen vraagstuk in te brengen. Na de pauze konden de deelnemers in een mini proeverij van Verstegen producten proeven waarin alternatieven voor suiker en zout waren gebruikt. Het geheel werd afgesloten door Dr. Samefko Ludidi van T.A.S.T.E. Hij ging hierbij in op de rol van Smaak en Lekker als motor van een gezonde voedselkeuze.

De ondernemers kijken terug op een geslaagde bijeenkomst met een inspirerend netwerk. In de toekomst worden ze verder ondersteund door de organiserende partijen. Meer informatie of aansluiten bij dit netwerk? Neem dan contact op met Daniella Corijn, programma manager Voeding en Gezondheid van AgriFood Capital: d.corijn@agrifoodcapital.nl.

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen binnen Agrifood Capital.

Ik ben ouder dan 16 jaar en ga akkoord om de nieuwsbrief te ontvangen. Voor meer informatie over je rechten, inschrijven en uitschrijven zie onze privacy verklaring.

Gezocht: mensen met een passie voor agrifood!

Noordoost-Brabant is de unieke topregio in AgriFood. Een plek waar aanpakkers, vernieuwers en uitblinkers laten zien wat ze in huis hebben. Hier groeien we sámen door innovaties naar de markt te brengen, bij te dragen aan duurzaamheid, jonge mensen op te leiden en stevig in te zetten op het brede netwerk. Onze projecten – in alle soorten en maten – zijn interessant voor organisaties die actief zijn in de agrifood sector óf daarbuiten.

We zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen of bedrijven die zich aan willen sluiten. Bent u op zoek naar een samenwerking? Of heeft u misschien een springplank voor talent te bieden? Welkom bij AgriFood Capital.

We doen het gewoon. Doet u ook mee?