Duurzaam en Gezond aan Tafel in Brabant

Beter eten in de zorg

Jaarlijks verdwijnt gemiddeld 30% tot 40% van wat door ziekenhuizen en zorginstellingen is ingekocht in de vuilnisbak. Dat is niet alleen verspilling, het is ook erg kostbaar. Tegelijkertijd is een kwart van de ouderen in de zorg ondervoed. Dat moet anders. Duurzamer inkopen en beter eten staan dan ook hoog op de agenda’s van zorgorganisaties. Ook in Brabant.

Voedsel als medicijn
Duurzaam en Gezond aan Tafel is een ontwikkelprogramma voor zorgorganisaties om binnen een jaar hun maaltijden flink te verbeteren. Met als resultaat: minder verspilling en lagere kosten. Lekker, gezond en duurzaam eten in de zorg draagt bij aan sneller herstel, verbeterde gezondheid en een betere kwaliteit van leven. Zo kan lekker en gezond eten het lekkerste en goedkoopste medicijn zijn. De deelnemende zorgorganisaties trekken lerend en werkend met elkaar op in regionale ‘hubs’.

Resultaten in Brabant
In Brabant namen 13 zorginstellingen in de periode 2018-2019 deel aan het programma. In de keukens van deze organisaties worden dagelijks meer dan 21.600 maaltijden voor patiënten, cliënten, bewoners en medewerkers bereid. Vrijwel alle deelnemers is het gelukt om voedselverspilling flink onder het landelijke gemiddelde van 30% te krijgen. Samen met een duurzamer inkoopbeleid levert dat jaarlijks een kostenbesparing op van 5.000 tot 50.000 euro. Meer dan 70% van de ‘eters’ van deelnemende instellingen is dik tevreden over de kwaliteit van het eten. 

Ga voor meer informatie naar www.duurzaamgezondaantafel.nl.
 

Foodinnovators met lef
In Duurzaam en Gezond aan Tafel in Brabant pakken foodinnovators van Diverzio, AgriFood Capital, Rabobank ’s-Hertogenbosch en omstreken en Stichting Godshuizen samen met de Academie voor Gastronomie, Diagnose Voeding en Gezondheid, Care Culinair, FoodFirst Network en NEVI voedselverspilling in de zorg aan en verbeteren ze de kwaliteit van leven. AgrFood Capital maakte dit initiatief in Brabant mede mogelijk door co-financiering en door samenwerkende partijen met elkaar te verbinden.

Noordoost-Brabant biedt een uitstekende proeftuin voor innovaties die helpen het voedselproductiesysteem te verduurzamen. Van boer tot boer. Door innovatieve concepten zoals Duurzaam en Gezond aan Tafel zijn we in staat om duurzamer te eten, minder te verspillen en ook de kwaliteit van leven te verbeteren. 

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen binnen Agrifood Capital.

Ik ben ouder dan 16 jaar en ga akkoord om de nieuwsbrief te ontvangen. Voor meer informatie over je rechten, inschrijven en uitschrijven zie onze privacy verklaring.

Gezocht: mensen met een passie voor agrifood!

Noordoost-Brabant is de unieke topregio in AgriFood. Een plek waar aanpakkers, vernieuwers en uitblinkers laten zien wat ze in huis hebben. Hier groeien we sámen door innovaties naar de markt te brengen, bij te dragen aan duurzaamheid, jonge mensen op te leiden en stevig in te zetten op het brede netwerk. Onze projecten – in alle soorten en maten – zijn interessant voor organisaties die actief zijn in de agrifood sector óf daarbuiten.

We zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen of bedrijven die zich aan willen sluiten. Bent u op zoek naar een samenwerking? Of heeft u misschien een springplank voor talent te bieden? Welkom bij AgriFood Capital.

We doen het gewoon. Doet u ook mee?