Het Familievarken

Robert Jan Marringa

Projectleider Dutch Agri Food Week | Programmamanager Smart Food Systems

De varkenshouderij van de toekomst

'Noordoost-Brabant is koploperregio in systeeminnovatie in de veehouderij'

De varkenshouderij in Noordoost-Brabant staat voor grote uitdagingen. Deze liggen vooral op het gebied van milieu, duurzaamheid en gezondheid. Voor mens, dier en omgeving. Het is tijd voor nieuwe integrale en duurzame stalsystemen met goede ecologische en economische perspectieven.

Het Familievarken is een vernieuwend concept waarin Zero Gravity Movement, stalbouwers, klimaatspecialisten, wetenschappers, mestverwerkers, boeren en overheden samenwerken aan de varkenshouderij van de toekomst. Het ontwerp en de bouw van de ‘Familiestal’ kenmerkt zich door een vernieuwende en praktijkgerichte aanpak.

In het innovatieve, high-tech stal concept staat het welzijn van de dieren centraal. De zeugen, biggen en mestvarkens lopen los en eten zoeken ze al wroetend in de stal. Hun behoeftes doen ze niet in hun hok maar op een toilet.

De stal voldoet aan alle (toekomstige) milieueisen en is een belangrijke stap op weg naar een emissieloze veehouderij. In de loop van 2019 is een kleinschalige proefstal voor 40 zeugen gereed. Deze proefstal komt in de gemeente Boekel. Kijk voor meer informatie op de website www.hetfamilievarken.nl. Het Familievarken is ook te volgen op Facebook. Bekijk hier het filmpje over Het Familievarken.

De regio Noordoost-Brabant biedt een uitstekende proeftuin voor innovaties op gebied van Smart AgriFood Systems. Door grensverleggende systeeminnovaties zoals ‘Het FamilieVarken' zijn we in staat om de concurrentiepositie van de veehouderij in Noordoost-Brabant te versterken. AgriFood Capital maakt ‘Het Familievarken’ mede mogelijk door hulp te bieden bij financiering (OP-Zuid subsidie) en door samenwerkende partijen met elkaar te verbinden.

 

 

 

Mede mogelijk gemaakt door AgriFood Capital

Nieuwe samenwerkingen gerealiseerd

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen binnen Agrifood Capital.

Ik ben ouder dan 16 jaar en ga akkoord om de nieuwsbrief te ontvangen. Voor meer informatie over je rechten, inschrijven en uitschrijven zie onze privacy verklaring.

Gezocht: mensen met een passie voor agrifood!

Noordoost-Brabant is de unieke topregio in AgriFood. Een plek waar aanpakkers, vernieuwers en uitblinkers laten zien wat ze in huis hebben. Hier groeien we sámen door innovaties naar de markt te brengen, bij te dragen aan duurzaamheid, jonge mensen op te leiden en stevig in te zetten op het brede netwerk. Onze projecten – in alle soorten en maten – zijn interessant voor organisaties die actief zijn in de agrifood sector óf daarbuiten.

We zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen of bedrijven die zich aan willen sluiten. Bent u op zoek naar een samenwerking? Of heeft u misschien een springplank voor talent te bieden? Welkom bij AgriFood Capital.

We doen het gewoon. Doet u ook mee?