Het Familievarken

Robert Jan Marringa

Projectleider Dutch Agri Food Week | Programmamanager Smart Food Systems

De varkenshouderij van de toekomst

Duurzaam en diervriendelijk varkensvlees voor iedereen

De varkenshouderij in Noordoost-Brabant staat voor grote maatschappelijke uitdagingen; voor zowel boer als dier en omgeving. De voedselproductie moet minder belastend worden voor natuur, milieu en gezondheid. Het is tijd voor nieuwe integrale en duurzame stalsystemen met goede ecologische en economische perspectieven.

Dierenwelzijn
Het Familievarken is een innovatief, hightech stalconcept waarin het welzijn van de dieren centraal staat. De varkens leven zoveel mogelijk samen in hun natuurlijke omgeving. De stal voldoet aan alle (toekomstige) milieueisen en is ontwikkeld als een soort bouwpakket. Hierdoor kan het concept eenvoudig en snel op verschillende locaties worden uitgerold.

Het Familievarken wil duurzaam, diervriendelijk varkensvlees aantrekkelijk maken voor een breed publiek. Het initiatief is daarmee een belangrijke stap op weg naar een emissiearme veehouderij.

Eerste stal in Boekel
In Boekel ging in de eerste helft van 2019 de deuren van de eerste kleinschalige proefstal open. Daar namen 49 zeugen en biggen hun intrek in de allereerste Familiestal van Nederland. Op dezelfde dag ontvingen de initiatiefnemers de AgroFoodpluim uit handen van gedeputeerde Anne-Marie Spierings.

Ga voor meer informatie naar www.hetfamilievarken.nl. Het Familievarken is ook te volgen op Facebook.

 


Foodinnovators met lef
In Het Familievarken werken foodinnovators van Zero Gravity Movement, stalbouwers, klimaatspecialisten, wetenschappers, mestverwerkers, boeren en overheden samen aan de varkenshouderij van de toekomst. AgriFood Capital maakte Het Familievarken mede mogelijk door hulp te bieden bij financiering (OP-Zuid subsidie) en door samenwerkende partijen met elkaar te verbinden in AgroProeftuin de Peel.

Noordoost-Brabant biedt een uitstekende proeftuin voor innovaties die helpen het voedselproductiesysteem te verduurzamen. Van boer tot boer. Zo werken we in AgroProeftuin de Peel aan de ontwikkeling van kringlooplandbouw. Door grensverleggende systeeminnovaties zoals Het FamilieVarken zijn we in staat om de ketens te sluiten en de concurrentiepositie van de veehouderij te versterken. 

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen binnen Agrifood Capital.

Ik ben ouder dan 16 jaar en ga akkoord om de nieuwsbrief te ontvangen. Voor meer informatie over je rechten, inschrijven en uitschrijven zie onze privacy verklaring.

Gezocht: mensen met een passie voor agrifood!

Noordoost-Brabant is de unieke topregio in AgriFood. Een plek waar aanpakkers, vernieuwers en uitblinkers laten zien wat ze in huis hebben. Hier groeien we sámen door innovaties naar de markt te brengen, bij te dragen aan duurzaamheid, jonge mensen op te leiden en stevig in te zetten op het brede netwerk. Onze projecten – in alle soorten en maten – zijn interessant voor organisaties die actief zijn in de agrifood sector óf daarbuiten.

We zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen of bedrijven die zich aan willen sluiten. Bent u op zoek naar een samenwerking? Of heeft u misschien een springplank voor talent te bieden? Welkom bij AgriFood Capital.

We doen het gewoon. Doet u ook mee?