Netwerkevent Talent voor de Energietransitie

3 oktober 2019, Provinciehuis Noord-Brabant in 's-Hertogenbosch

Zo’n 120 werkgevers, beleidsmakers, opleiders en andere arbeidsmarktprofessionals kwamen vorige week naar het tweejaarlijkse netwerkevent van AgriFood Capital Werkt!. Deze keer werd het event – samen met de Provincie Brabant, Kennispact MBO Brabant en VNO-NCW - georganiseerd in het Provinciehuis in ’s-Hertogenbosch. Alles draaide om ‘Talent voor de energietransitie’.

Grote impact
De energietransitie heeft veel impact op de arbeidsmarkt. Vooral in Noordoost-Brabant waar veel maakindustrie en bouw- en installatiebedrijven zijn. Tot 2030 komen er duizenden banen bij. Niet alleen in de bouw, ICT en techniek maar in de volle breedte van de arbeidsmarkt. Hoe zorgen we voor het talent dat nodig is om deze klus te klaren? 

Wijdvertakte opgave
Huib van Olden, voorzitter van AgriFood Capital Werkt!, heette iedereen van harte welkom. “Als het onderwijs werkt aan enthousiasme en instroom van jongeren, bedrijven aan duurzame inzetbaarheid en overheden aan kansen voor werkzoekenden kunnen we deze klus klaren in de arbeidsmarktregio”.

Anne-Marie Spierings, gedeputeerde Gezondheid, Energie en Landbouw nam daarna het woord. Ze sprak over de impact van de energietransitie op andere maatschappelijke opgaven en vice versa. Een succesvolle energietransitie draagt op vele manieren bij aan goed wonen, werken en leven. Maar juist omdat deze opgave zo wijd vertakt is, is het ook een uitdaging om iedereen in beweging te brengen.

Inspiratiesessies
Er volgden twee rondes met inspiratiesessies waarin bedrijven en instanties lieten zien welke stappen ze al hebben gezet op gebied van talent voor de energietransitie. Deze praktijkvoorbeelden gaven de deelnemers extra energie om zelf ook aan de slag te gaan of om de volgende stappen te zetten. Tijdens een van deze sessies vond de lancering plaats van een website rond duurzame inzetbaarheid en arbeidsmobiliteit (ESF-project in samenwerking met OTIB).

Kijk hier voor de highlights van alle inspiratiesessies. Of ga naar de presentaties onderaan deze sfeerimpressie.


Aukje Kuypers, Zakenvrouw van het jaar 2018, over Anders Denken


Push the Button

Paneldiscussie
De middag stond onder leiding van de altijd energieke dagvoorzitter Simone van Trier. Zij leidde aan het einde van het programma de levendige paneldiscussie met o.a. Joep Kemkens, eigenaar / directeur Kemkens Installatiebedrijf, Martijn van Gruijthuijsen, gedeputeerde provincie Brabant, Peer van Summeren, bestuurder MBO Kennispact Brabant / ROC De Leijgraaf en Hans Schuermans, HR Business Partner bij Enexis. De centrale vraag was: ‘Wat betekent de energietransitie concreet voor jouw talent?” Juul van Erp, werkvoorbereider bij BAM Infra, Water en Energie, en Kasper van der Schaft, aankomende engineer bij Enexis brachten hun enthousiasme over als het gaat de kansen om te leren en werken aan de energietransitie.

Actieplan
Kees van Geffen, bestuurlijk trekker energietransitie en arbeidsmarkt, presenteerde tot slot initiatieven die al lopen of worden ingezet. Dit zijn acties waar partners in de arbeidsmarktregio Noordoost-Brabant verder mee aan de slag gaan. Zie hiervoor Flyer netwerkevent (PDF)

Het programma werd afgesloten met een netwerkborrel. De aanwezigen kijken terug op een zeer geslaagde middag.

Meer weten wat er speelt op gebied van energietransitie en talentontwikkeling?
Impactanalyse Talent voor de Energietransitie (PDF)
Arbeidsmarktinitiatieven in Noordoost-Brabant (PDF)

 

 

 

Ik wil op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen binnen Agrifood Capital.

Ik ben ouder dan 16 jaar en ga akkoord om de nieuwsbrief te ontvangen. Voor meer informatie over je rechten, inschrijven en uitschrijven zie onze privacy verklaring.

Gezocht: mensen met een passie voor agrifood!

Noordoost-Brabant is de unieke topregio in AgriFood. Een plek waar aanpakkers, vernieuwers en uitblinkers laten zien wat ze in huis hebben. Hier groeien we sámen door innovaties naar de markt te brengen, bij te dragen aan duurzaamheid, jonge mensen op te leiden en stevig in te zetten op het brede netwerk. Onze projecten – in alle soorten en maten – zijn interessant voor organisaties die actief zijn in de agrifood sector óf daarbuiten.

We zijn altijd op zoek naar inspirerende mensen of bedrijven die zich aan willen sluiten. Bent u op zoek naar een samenwerking? Of heeft u misschien een springplank voor talent te bieden? Welkom bij AgriFood Capital.

We doen het gewoon. Doet u ook mee?