Anne Reijnders is mede-initiatiefnemer van De lekkere man en eigenaar van Food Embassy. De Lekkere Man zet de man weer op de kaart. Hanen, bokken en stieren; ze worden geboren zodat hun moeders en zussen melk en eieren kunnen produceren. "Hartstikke zonde om ze niet op te eten die mannen! Wij ontwikkelen heerlijke Nederlandse charcuterie van onze mannen."

Food Embassy is Nederlands jongste food agency: een projectbureau dat zich inzet voor een beter voedselsysteem. “We werken aan creatieve projecten die leiden tot meer praktisch inzetbare kennis en duurzame gedragsverandering.”

Anne is ook de kartrekker van Rebel Day dat tijdens Dutch Food Week wordt georganiseerd voor jonge foodrebellen. Wat, waar, hoe en waarom?

 

Rebel day… vertel!

Rebel Day is een dag voor jonge food professionals, bedoeld om hen te helpen om meer impact te maken. Door ruimte te maken voor kwetsbaarheid en verbinding, in combinatie met lekker eten, een hoop onzin en daar bovenop een berg kennis willen we onze gasten inspireren.

 

Voor wie is Rebel Day bedoeld?

Rebel Day is een dag voor jonge food professionals; future food leaders. Dit zijn allemaal mensen die zich hebben vastgebeten in een missie op het gebied van duurzaamheid, ethiek of gezondheid binnen het voedselsysteem. Mensen die we nog niet op elk food evenement terugzien, maar wel een belangrijke missie en stem hebben die best wat meer gehoord mag worden.

 

Wat zijn de absolute hoogtepunten van het programma?

We hebben geen programma, maar een menu. Gasten eten 12 gangen, dat is natuurlijk al een smakelijk hoogtepunt (maal twaalf). Verder ben ik nu al benieuwd naar de impact van een uur coaching, het verhaal over hoe irritant duurzame mensen zijn en feiten over de weerstanden in gedragsverandering. We hebben ook een aantal spraakmakende onzinkwartiertjes in het programma ingebouwd. Oh en de band is fantastisch!

 

Hoe ben je tot de selectie van sprekers gekomen?

We hebben gedacht vanuit de gast; waar heb je behoefte aan? Welke mindset willen we helpen creëren? Hoe brengen we energie in de groep? Hoe creëren we verbinding? Telkens hebben we een betrokken en bevlogen professional op elk inhoudelijk vlak benaderd (uiteraard veelal uit ons gezamenlijke grote netwerk).

 

Wat is de meest positieve foodtrend die jij ziet op dit moment?

Het groeiend aantal flexitariërs lijkt steeds bewuster te kiezen welk vlees gegeten wordt, áls er vlees gegeten wordt. 

 

Welke trend of beweging baart jou zorgen? 

 Veel alternatieven betreden de markt, zoals vleesvervangers. Deze hebben automatisch de status 'duurzaam' en 'betere keus', terwijl lang niet alle alternatieven daadwerkelijk duurzaam of voedzaam zijn. Het is fijn dat een duurzaam imago inmiddels verkoopt, maar jammer dat daar misbruik van wordt gemaakt.

 

Welke grote verandering hoop jij dat er plaats gaat vinden op het gebied van de productie en consumptie van eten?

Je maakt mij een gelukkig mens als voedselonderwijs serieuze vormen aan zou nemen in ons onderwijssysteem. Inclusief voorbeeldrol van scholen (en overheden).