Sytze van Stempvoort

Sytze van Stempvoort (25 jaar) is het piepjonge brein achter no-waste initiatief PeelPioneers. De zogenoemde ‘duurzame schillenboer van de 21e eeuw’ haalt de bruikbare bestanddelen uit weggegooide citrusschillen, zodat deze als grondstof kunnen dienen voor nieuwe producten. Deze innovatieve manier van reststroomverwerking is in korte tijd opgezet door open samen te werken met verschillende partijen. Vorig jaar kreeg Sytze een speciale vermelding in de Food100. Wie is deze jonge schillenboer en wat drijft hem? 

 

Wat doe jij precies en waarom doe je dat?

Ik ben een van de oprichters van PeelPioneers; een organisatie die sinaasappelschillen omzet in waardevolle grondstoffen. Ik vind het zonde dat deze schillen nu verbrand worden en probeer er met PeelPioneers wat nuttigs mee te doen.

 

Hoe ben je op het idee gekomen?

Tijdens mijn afstudeerproject aan de University of York werkte ik aan een onderzoek dat zich richtte op de verwaarding van sinaasappelschillen. Toen ik terug kwam in NL zag ik overal sinaasappelschillen en kwam ik erachter dat deze op grote schaal afgevoerd werden naar verbrandingsovens. Dat kan beter, dacht ik. 

 

Wat waren de grootste obstakels waar je tegenaan liep bij het verwezenlijken van je idee?

Nederlandse wet-en regelgeving die nog niet ingericht was op het hergebruik van nevenstromen als ingrediënten voor food.

 

Waar hoop jij over 5 jaar te staan?

Over 5 jaar hebben we 3 fabrieken waar we in totaal 50 miljoen kilo sinaasappelschillen per jaar verwerken tot functionele ingrediënten voor de food industrie. Dan willen we dé verwerker van citrusschillen zijn in Noordwest-Europa. 

 

Wie is jouw grote voorbeeld/inspiratiebron?

Mijn compagnons Bas van Wieringen & Lindy Hensen

 

Welke grote verandering hoop jij dat er plaats gaat vinden op het gebied van de productie en consumptie van eten?

  • De eiwittransitie 
  • Optimaal gebruik van nevenstromen van de foodproductie bedrijven