Toine Timmermans

Toine Timmermans over de Open dag Samen tegen voedselverspilling

Door welke partijen wordt de Open dag, samen tegen voedselverspilling, georganiseerd en met welk doel?

De open dag wordt georganiseerd door de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, in partnership met de gemeente Meierijstad, De Verspillingsfabriek/ThreeSixty, Rabobank, Hutten catering, het Voedingscentrum en de provincie Noord Brabant.

 

Voor wie is deze open dag bedoeld?

De open dag is voor iedereen in Nederland die wil zien en ervaren wat er in Nederland gebeurd om voedselverspilling tegen te gaan, en wat je zelf kunt doen om #verspillingsvrij te zijn. Met diverse activiteiten voor jong en oud, presentaties, workshops, proeverijen, etc.

 

Wat zijn de absolute hoogtepunten van het programma?

De hoogtepunten zijn de virtual reality tours en je kunt op de foto met de nationale mascotte “Becky”, die alle Nederlanders gaat helpen #verspillingsvrij te worden.

 

Wat is de meest positieve food trend die u ziet op dit moment?

Een positieve food trend is natuurlijk dat er een hele beweging op gang komt rondom de noodzaak van een nieuw soort voedselsysteem, dat inclusief en verantwoorde consumptie en productie centraal stelt. En de ontwikkeling naar een circulaire economie, waarin verspilling niet bestaat geeft richting. Waarbij het een norm wordt om je foodprint laag te houden.

 

Welke trend of beweging baart u zorgen?

Er is een tweetal ontwikkelingen die zorgen baren. We moeten wel iedereen in de nieuwe toekomst mee nemen, inclusief een goed perspectief voor boeren. En bij grote uitdagingen, zoals klimaatverandering, moeten we veel meer aangrijpen om het voedselsysteem onderdeel van de oplossing te maken.

 

Welke grote verandering hoopt u dat er plaats gaat vinden op het gebied van de productie en consumptie van eten?

De belangrijkste verandering die ik hoop dat gaat plaatsvinden in de voedselketen, is dat maatschappelijke impact – inclusief ecologisch en sociaal – veel meer leidend wordt dan efficiency en geld verdienen in keuzes die iedereen maakt – van consument tot CEO van een bedrijf in de levensmiddelenketen. En dat alle waardevolle grondstoffen optimaal en volledig worden gebruikt en de kringlopen worden gesloten.