Alternate Text

Winnaar Brabantse voorronde European Young Chef Award 2019 bekend

29 augustus 2019

Winnaar Brabantse voorronde European Young Chef Award 2019 bekend

Jonge koks laten zien wat Brabant in huis heeft

 

Vandaag vond bij ZiN Inspiratielab in Veghel de Brabantse voorronde plaats van de European Young Chef Award 2019. Zeven jonge Brabantse koks in opleiding streden hier om een plek in de finale van de Europese wedstrijd waar jonge talenten uit verschillende Europese foodregio’s tegen elkaar koken. Vic Tosseram won deze voorronde met zijn variatie op het klassieke gerecht ‘Blote billetjes in het gras’. Hij vertegenwoordigt Brabant tijdens de finale van de European Young Chef Award van 22-24 oktober op het Griekse Rhodos. 

Blote billetjes in het gras

Zeven talentvolle leerling koks zijn eerder zorgvuldig door De Rooi Pannen geselecteerd om deel te nemen aan de voorronde. De opdracht was om met een eigentijdse versie te komen van het traditionele Brabantse gerecht ‘Blote billetjes in het gras.’ De jury, bestaande uit Thijs Vis van Restaurant ’t Misverstant, Sietse Blummel culinair adviseur van Sligro, Nick de jong, wedstrijdambassadeur van De Rooi Pannen en juryvoorzitter Alfred van Mameren van FoodUp!Brabant, riepen 2de jaars leerling-kok Vik Tosseram uit als winnaar, gevolgd door Dolf van den Hout en Stan Hooijen.

Juryvoorzitter Alfred van Mameren: “Het was geweldig om te zien hoe creatief en innovatief deze jonge chefs te werk gingen. De winnende kandidaat heeft zich onderscheiden door zijn creativiteit en toegepaste techniek. Hij ging met zijn gerecht letterlijk en figuurlijk de hoogte in. De gevulde worst was écht een topper en gaf de doorslag.”

 

Laat zien wat de regio in huis heeft

De European Young Chef Award is een initiatief van tien Europese regio’s die die hun streekeigen tradities willen laten zien en zich inzetten om gezonder en duurzamer eten te bevorderen. Brabant is een van deze regio’s. De European Young Chef Award draagt bij aan het versterken van de onderlinge banden. De jonge talenten worden uitgedaagd te werken met regionale producten en de tradities rond eten in hun eigen streek te laten zien. 

Gastronomisch erfgoed en talent

Deze Brabantse voorronde werd georganiseerd door Noord-Brabant Culinair, Sligro, De Rooi Pannen, AgriFood Capital en FoodUp!Brabant. Samen zetten deze partijen zich in voor het in stand houden van het Brabantse gastronomische erfgoed en het ontwikkelen en ondersteunen van jonge talenten. Deze wedstrijd is voor Brabant de kans bij uitstek om ook in het buitenland te laten zien wat de provincie te bieden heeft op het gebied van gastronomie en culinair erfgoed

 

Gemma Schneemann, directeur marketing Sligro: “Voor ons en de partners waar wij deze wedstrijd samen mee organiseren zijn talentontwikkeling en Brabants erfgoed belangrijke onderwerpen. Wij zijn daarom heel blij dat wij deze jonge chefs een podium kunnen geven en tegelijkertijd producten van Brabantse bodem in de spotlights kunnen zetten. Brabant op zijn best.“

 

Foto's: Stick to the Brand

Link naar foto's EYCA