Alternate Text

Towards Halving the Food Waste in Europe

18 t/m 19 juni 2024

Noordkade in Veghel

Op 18 en 19 juni 2024 vormt Veghel twee dagen lang hét verspillingsvrije brandpunt van de wereld. Zo’n 300-400 stakeholders uit binnen- en buitenland verzamelen zich aan de Noordkade om zich te buigen over de volgende stappen in de aanpak van voedselverspilling. In Nederland én daarbuiten. Met als doel: de helft minder voedsel verspillen in 2030.

De conferentie ‘Towards Halving Food Waste in Europe’ wordt georganiseerd door de Stichting Samen tegen Voedselverspilling als trekker van het Circular Food Center. Europese bedrijven, overheden, wetenschappelijke en non-profit organisaties met hoge ambities op het halveren van voedselverspilling komen samen om kennis te delen en elkaar te inspireren. 

Verankering

In een uitgebreid programma met keynote sprekers, rondetafelgesprekken en fieldtrips zullen de deelnemers kennis over en ervaringen met de aanpak van voedselverspilling met elkaar uitwisselen. Daarmee biedt de conferentie een voedingsbodem voor nieuwe concepten en samenwerkingen die bijdragen aan de verankering van de voedselverspillingsaanpak in de hele Europese voedselketen. Op 18 juni organiseert Next Tech Food Factories bijvoorbeeld een sessie over de impact van technologie op verspilling in de voedselproductie.

Circular Food Center op de kaart 

De conferentie biedt een mooie gelegenheid om het Circular Food Center in Veghel op de kaart te zetten als hét kennis- en ontmoetingscentrum op gebied van voedselverspilling.

“Dit is de eerste keer dat we zo’n grootschalige bijeenkomst organiseren”, vertelt Toine Timmermans, directeur van Samen Tegen Voedselverspilling. “We zijn in Nederland en Europa goed op weg om in 2030 de helft minder voedsel te verspillen, maar zien wel dat er nu een tandje bijgezet moet worden. We bereiken SDG 12.3* alleen als we onze krachten bundelen en het systeem op alle niveaus in de voedselketen aanpakken. Niet alleen op Nederlands maar ook op Europees niveau. Daar willen we met deze conferentie aan bijdragen, met de focus op concrete verdere stappen en actie.”

*SDG 12.3 = Sustainable Development Goal van de Verenigde Naties om in 2030 de helft minder voedsel te verspillen t.o.v. 2015.
 

Bijdrage Next Tech Food Factories

In de breakout-sessie 𝘀𝗺𝗮𝗿𝘁 𝘀𝗼𝗹𝘂𝘁𝗶𝗼𝗻𝘀 𝗼𝗻 𝘁𝗵𝗲 𝗳𝗮𝗰𝘁𝗼𝗿𝘆 𝗳𝗹𝗼𝗼𝗿 (zie programma 18 juni) wordt de cruciale rol van automatisering en digitalisering in voedselverwerking zonder verspilling benadrukt. Met specialisten uit de voedselverwerking, machinebouwers en technologieleveranciers: 

  • Allard Martinet, directeur productinnovatie bij Marel Poultry
  • Lisanne van Oosterhoud, programmamanager Next Tech Food Factories
  • Bram de Vrught, algemeen directeur QING | Voorwaartse techniek
  • Simon Maas, manager internationale samenwerkingen en projecten voor AgriFood Capital als moderator


Over de conferentie 

De internationale conferentie ‘Towards Halving Food Waste in Europe’ wordt georganiseerd door Samen Tegen Voedselverspilling, Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, provincie Noord-Brabant, gemeente Meierijstad en Wageningen University & Research. De conferentie wordt mede mogelijk gemaakt door Regio Deal Noordoost Brabant. Deelname aan de conferentie is op uitnodiging. Mocht je belangstelling hebben, kijk dan op de website van de conferentie.  

AgriFood Capital is stakeholder van de Stichting Samen Tegen Voedselverspilling, mede-initiatiefnemer van Regio Deal Noordoost Brabant en als partner van Next Tech Food Factories betrokken bij het programma van de conferentie. 
 

Meld je aan