Dick Pouwels, trekker Human Capital agenda Topteam Agrifood

01 januari 0001

Dick Pouwels, trekker Human Capital agenda Topteam Agrifood

Een life-experience, dat is wat de deelnemers aan de gloednieuwe internationale businessopleiding voor de agrifood te wachten staat, volgens Dick Pouwels. Als bestuurslid van AgriFood Capital en kartrekker van de Human Capital agenda is Pouwels vanaf moment één nauw betrokken bij de totstandkoming van dit AgriFood Executive Global Programme.

Behoefte vanuit agribusiness

We blikken met hem terug én vooruit over deze bijzondere internationale businessopleiding voor het hogere management uit de agrifood, die in mei 2018 start. Weliswaar tussen de bedrijven door, want Dick heeft als lid van het college van bestuur van de HAS Hogeschool een volle agenda. 

AgriFood Executive Global Programme

Het AgriFood Executive Global Programme (AEGP) is bedoeld voor directie en senior management, werkzaam in de agrifood. In Noordoost-Brabant, Nederland of waar ook ter wereld. Ontwikkelingen in de agrifood stoppen immers niet bij de provinciegrens, ook niet bij de landsgrenzen maar gelden wereldwijd. Zo vragen vraagstukken rondom voedselproductie om internationale samenwerking, innovatieve oplossingen en andere vormen van leiderschap en samenwerking.

Experts van IESE Business School en WUR hebben het businessprogramma ontwikkeld. Dick Pouwels zegt daarover: “IESE Business School en WUR zijn beiden hoog aangeschreven. De Financial Times riep IESE al drie jaar achtereen uit tot de nummer 1 in Executive Education, terwijl WUR al jaren tot de wereldtop behoort in het domein van de agrifood. Natuurlijk is het spannend hoe de samenwerking exact uitpakt maar daar heb ik alle vertrouwen in. Juist omdat ze heel complementair aan elkaar zijn.” 

Dick Pouwels, trekker Human Capital agenda Topteam Agrifood

Het eerste idee voor een businessschool van dit kaliber ontstond in juni 2015. “De locatie waar het idee ontstond, heb ik nog helder voor ogen: “Het Roozenhuys in Cuijk. AgriFood Capital had daar een bijeenkomst georganiseerd voor managementleden van agrifoodbedrijven in Noordoost-Brabant. De vraag waar het die middag om draaide, was: waar heeft het bedrijfsleven zélf behoefte aan? De wens was een opleidingsprogramma voor de top van het bedrijfsleven in de agrifood. AgriFood Capital nam vervolgens het initiatief om die behoefte te toetsen in de rest van Nederland.

Er volgde een haalbaarheidsstudie bij dertig agrifood bedrijven in Nederland. De uitkomst was helder: de behoefte werd breder gedragen dan alleen in Noordoost-Brabant. AgriFood Capital mag je dus zien als initiatiefnemer van dit programma. Juist omdat in Noordoost-Brabant al zoveel gelederen in de agrifoodketen samenwerken, is dit de ideale voedingsbodem om van hieruit een dergelijk internationaal opleidingstraject te ontwikkelen.” 

Toplevel als ontbrekend opleidingsstuk


Dick: “De noodzaak voor een dergelijke opleiding onderschrijf ik van harte. Ook vanuit de educatieve kant. In de meer technische kant van agrifood zijn alle opleidingsniveaus aanwezig, van vmbo tot PhD-traject, maar een businessvariant was er nog niet. Juist omdat we op het toplevel starten, verwachten we succesvol te zijn. Het programma zal de zichtbaarheid van Nederland als dé topregio in agrifood wereldwijd verder vergroten.”

Beter leiderschap resulteert in betere agrifood business

Deze bedrijven kiezen AEGP

De eerste bedrijven die gaan meedoen aan AEGP in mei 2018, zijn bekend. Rijk Zwaan, de Rabobank, Kramp, Sligro Food Group en AgriFirm volgen de eerste week van het vierweekse programma in Sao Paolo. De tweede module is in Beijing, de derde in Palo Alto/Silicon Valley en de vierde in Nederland. Tijdens het programma werkt elke deelnemer aan zijn eigen Executive Challenge. Koen Slippens, CEO van Sligro Food Group, is een van de eerste deelnemers en tevens mede-initiatiefnemer: “Dit is precies wat het bedrijfsleven nodig heeft. De agrifood sector is flink in beweging; lokaal, regionaal en wereldwijd. Juist in deze dynamiek is het belangrijk om focus te houden. En nieuwe businesskansen te creëren voor een duurzame en gezonde toekomst van zowel individuele bedrijven als van de gehele sector. Dat doet AEGP.”

Dick: “Voorbeelden van bedrijven uit de agrifood die er al eerder voor kozen om te investeren in beter leiderschap laten zien dat beter leiderschap resulteert in betere agribusiness. De kwaliteit van het topmanagement is in deze bedrijven omhooggegaan. Het verleggen van de strategische horizon brengt hen verder. Maar of andere bedrijven uit alle delen van de agriketen daadwerkelijk bereid zijn om tijd en geld te investeren, dat weten we pas in mei. Staan ze ervoor open om hun business development te verbeteren? De mogelijkheid is er. We hebben plaats voor 30 a 40 deelnemers; voor kopstukken uit de internationale agrifood.”

Aanmelden en informatie
Ga voor meer informatie over AEGP en mogelijkheid tot aanmelden naar www.aegprogram.com.