- Ondernemers
- Landbouw

Er gaan drie experimenteerlocaties officieel van start waar boeren, tuinders en onderzoekers samenwerken aan de toekomst van de Nederlandse land- en tuinbouw. Op deze plekken wordt getest welke innovaties écht werken in de praktijk – op het erf, in de kas of op het land. Met een investering van 15 miljoen euro ondersteunt minister Wiersma van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) deze initiatieven.
De locaties zijn tot stand gekomen via de subsidieregeling experimenteerlocaties (SREL), waarvoor begin dit jaar plannen konden worden ingediend. Het doel is innovatie te versnellen en ervoor te zorgen dat nieuwe oplossingen aansluiten bij de dagelijkse praktijk van boeren en tuinders. De drie experimenteerlocaties zijn een eerste stap in het bouwen van een landelijk netwerk van locaties waarin praktijkkennis, data en ervaringen breed gedeeld worden.
Voor Noord-Brabant en Limburg gaat een derde deel van de totale subsidie naar de experimenteerlocatie Boerderij van de Toekomst Zuidoostelijk Zand (De Peel). De aanvraag voor de toekenning van middelen voor deze experimenteerlocatie komt voort uit een samenwerking van Wageningen University & Research (WUR), VDBorne Campus, AgriFood Capital, melkveehouder Frank Mijs en varkenshouder Tom Derikx. In de afgelopen jaren is door hen samen met kennisinstellingen, ondernemersnetwerken en overheden in Brabant en Limburg hard gewerkt om brede steun te krijgen van ruim 50 partijen (onder andere financiers, waterschappen en boeren).
De toekenning door het Ministerie betekent een belangrijke erkenning van de kracht van regionale samenwerking én een flinke impuls voor praktijkgerichte innovatie in de agrifoodsector. Dankzij de regeling krijgen ondernemers, onderzoekers en overheden toegang tot een stevige innovatie-infrastructuur met daarin als basis de vier integrale bedrijfssystemen die de dragers van het toekomstperspectief in het zandgebied zijn. Binnen deze innovatie-infrastructuur wordt de komende jaren geëxperimenteerd, gevalideerd en opgeschaald met nieuwe technologieën, verschillende gewasrotaties, verdienmodellen en samenwerkingsstructuren. Met als doel om de daadwerkelijke adoptie naar en vanuit de boerenpraktijk te vergroten.