Europese innovatiesubsidie voor twee Brabantse foodbedrijven
 • Ondernemers
 • Netwerk
 • Voedselverwerking
 • Financiëring

18 maart 2024

Europese innovatiesubsidie voor twee Brabantse foodbedrijven

De wereld digitaliseert, ook die van agrifood. Om mkb’ers die betrokken zijn bij voedselverwerking te ondersteunen in hun digitaliseringstrajecten, stelt het Europese project HIGHFIVE vouchers ter beschikking. Onlangs ontvingen in totaal vier Nederlandse bedrijven subsidie voor hun innovatietrajecten. 

Deze zomer ging de eerste call van het in 2022 gestarte HIGHFIVE open. Er was 900.000 euro beschikbaar voor innovaties in voedselverwerking. Negen van de 58 aanvragen uit heel Europa zijn gehonoreerd. Twee aanvragers zijn afkomstig uit Brabant: Healthy Fridge uit ’s-Hertogenbosch en Helia Biomonitoring uit Eindhoven.  Hieronder volgt een korte beschrijving. Houd de komende periode onze socials in de gaten voor meer informatie over deze projecten.
 

Healthy Fridge

‘Connected Supply Chain of Ultrafresh goods in Smart Fridges based on Algo’. 

Een Healthy Fridge is een slimme koelkast voor bedrijfslocaties gevuld met dagverse producten. Samen met partners Qarc en Hans de Waal Transport ontwikkelt Healthy Fridge een sterk verbeterd voorspellingsalgoritme om de voorraden van de individuele producten per koelkast per locatie per moment te kunnen monitoren. Hierdoor kan de productie van de verse producten zoals salades en wraps nog preciezer worden gepland om voedselverspilling te voorkomen.
 

Helia Biomonitoring

‘Rapid ANF sensing for forward control in protein purification’

In aardappelen komen glycoalkaloïden voor waaronder solanine. Dit zijn giftige stoffen. Helia Biomonitoring realiseert een oplossing waarbij een speciale sensor (Rapid-ANF sensor) geïntegreerd wordt in het productieproces bij aardappelverwerker Royal Avebe. Deze oplossing biedt de mogelijkheid om realtime glycoalkaloïden te meten in een vloeibare aardappelstroom om zo het proces van eiwitextractie beter te kunnen sturen.

 

HIGHFIVE ondersteunt innovaties met bijvoorbeeld slimme sensoren en algoritmes om de voedselproductie slimmer, efficiënter en duurzamer te maken met minder verspilling

 

Volgende call in januari open

De volgende call van HIGHFIVE gaat op 15 januari 2024 open. De voorwaarden zijn dan hier te lezen. Ondernemers in de voedselverwerkende sector kunnen tot 28 maart 2024 17.00 uur een voucher aanvragen. Voor deze tweede call is ruim 500.000 euro beschikbaar.
 

Over HIGHFIVE

Veel ondernemers ervaren een drempel om digitale technieken in te zetten in hun bedrijfsvoering. Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met gebrek aan middelen of aan technologische infrastructuur. HIGHFIVE wil deze drempel verlagen. HIGHFIVE is de Europese samenwerking van ruim 30 clusterorganisaties en bedrijven – waaronder AgriFood Capital - uit negen verschillende Europese landen die de toepassing van digitale technieken in de voedselverwerking willen versnellen. In Nederland voert AgriFood Capital het Europese HIGHFIVE project uit samen met Brainport Development onder de vlag van Next Tech Food Factories

Europese innovatiesubsidie voor twee Brabantse foodbedrijven

Ook interessant voor jou

 • Ondernemers
 • Startups
 • Netwerk

Ivar van Dorst krijgt Agrifoodpluim voor biologische strokenteelt

22 juli 2024
 • Ondernemers
 • Voedselverwerking
 • Data & Tech

Robotisering in de voedingsindustrie gaat niet vanzelf

19 juli 2024
 • Ondernemers
 • Startups
 • Netwerk
 • Data & Tech

LEVEL UP 2024 komt eraan!

18 juli 2024