Food-scalEUp versterkt acceleratieprogramma’s in agrifood

19 mei 2023

Food-scalEUp versterkt acceleratieprogramma’s in agrifood

Tien Europese innovatieorganisaties hebben de krachten gebundeld in een netwerk gericht op versnelling van digitale oplossingen in agrifood: Food-scalEUp. De programma’s en diensten die dit consortium ontwikkelt, helpen start- en scaleups en mkb’s in de ontwikkeling en toepassing van hun innovaties in en voor de voedselsector. AgriFood Capital is partner van dit Europese initiatief.

Het doel van het Food-scalEUp-project is het ontwikkelen van nieuwe hoogwaardige acceleratieprogramma’s voor agrifood bedrijven om de stap naar ‘Industry 5.0’ op een goede manier te kunnen maken. Het gaat om gestructureerde programma's en initiatieven die de groei, ontwikkeling en succes van jonge en innovatieve bedrijven stimuleren. Startups krijgen bijvoorbeeld ondersteuning, middelen en begeleiding om hun bedrijf snel op te schalen en de marktpositie te versterken.
 

Acceleratie-ecosystemen in beeld

Onlangs heeft het Food-scalEUp-consortium de acceleratie-ecosystemen in Europa in kaart gebracht. Hierbij zijn de beschikbare acceleratieprogramma’s en zo'n 700 actoren binnen het agrifood & tech domein gedefinieerd. De ‘kaart’ is een eerste stap op weg naar een grootschalig Food-scalEUp agrifood acceleratienetwerk van koploperbedrijven en programma’s waar bedrijven uiteindelijk gebruik van kunnen maken. Deze ecosystemen bevinden zich in de volgende regio’s:

  • Noord-Brabant & Gelderland (Nederland)
  • Ostwestfalen-Lippe & North Rhine-Westphalia (Duitsland)
  • Normandie, Pays de la Loire, Bretagne, PACA & Auvergne Rhône-Alpes (Frankrijk)
  • Galicia & Navarra (Spanje)
  • Közép-Dunántúl (Hongarije).

 

Mooie uitdaging

Simon Maas, projectmanager Food ScaleUp voor AgriFood Capital en Next Tech Food Factories, is enthousiast. “Samen met de andere partners van Food-scalEUp werken we aan een mooie nieuwe uitdaging: hoe maken we acceleratieprogramma’s voor startups en scale-ups in agrifood succesvoller? Door deel te nemen aan dit Europese consortium kunnen we voedselmakers nog beter helpen om hun innovaties te realiseren. Zo bouwen we samen aan de voedselketens van de toekomst.”
 

Over Food-scalEUp

Food-scalEUp is een initiatief binnen de Smart Sensors 4 Agri-Food samenwerking. De partners van dit Europese consortium zijn Galicia Food cluster (coordinator, ES), CEIN (ES), AgriFood Capital (NL), FoodValley (NL), Food-Processing Initiative (DE), CTRIA (HU), Innov'Alliance (FR), Valorial (FR), Technopole Quimper-Cornouaille (FR) en Normandie Incubation (FR). Het project wordt gefinancierd door Horizon Europe en in Nederland uitgevoerd onder de vlag van Next Tech Food Factories. Voor meer informatie: s.maas@agrifoodcapital.nl.