Groen licht voor The Chocolate Factory

Het talent van jongeren benutten, foodbedrijven en onderwijs samenbrengen en innoveren voor meer circulaire voedselketens. Dat zijn de basisingrediënten van The Chocolate Factory die gerealiseerd gaat worden in de NPF toren
op de Noordkade in Veghel

20 mei 2022

Deze week werd bekend dat de financiële constructie voor The Chocolate Factory rond is en dat initiatiefnemer Stichting Werk En Leren dit ambitieuze project nu echt kan realiseren. Naast Stichting Werk En Leren investeren Bouwbedrijf Van De Ven, de gemeente Meierijstad en de provincie Noord-Brabant in deze unieke leerwerkomgeving. 

Jongeren, techniek en onderwijs


The Chocolate Factory wil een innovatieve hotspot zijn waar jongeren in de sfeer van 'Sjakie en de Chocoladefabriek' met wonderlijke machines en attracties het productieproces van chocolade beleven.

Zij kunnen experimenteren en ervaringsgericht leren door zelf achter de knoppen van een levensechte chocoladeproductielijn te zitten, een verpakking te ontwerpen of de logistiek te regelen. Zo willen de initiatiefnemers van The Chocolate Factory leerlingen en studenten interesseren voor de maakindustrie en technische beroepen. Techniekonderwijs speelt dan ook een hoofdrol in dit nieuwe initiatief.

Initiatiefnemer Henk Maas van de stichting Werk En Leren: “Het meest bijzondere is nog dat deze toren straks door leerlingen van Praktijkonderwijs, VMBO, MBO en HBO/WO gerund zal worden.”

Ook het bedrijfsleven is betrokken want jonge (technisch) geschoolde mensen zijn hard nodig in de foodsector. De komst van The Chocolate Factory naar Noordoost-Brabant zal de aantrekkingskracht van de regio voor jonge talenten vergroten en het imago van Noordoost-Brabant als topregio in agrifood versterken. 
 

Een duurzamer voedselsysteem

Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen van Economie, Financiën, Kennis- en Talentontwikkeling: “De huidige krapte op de arbeidsmarkt laat des te meer zien hoe hard we al het talent nodig hebben in onze provincie. In The Chocolate Factory krijgen leerlingen tijdens hun opleiding al te maken met de beroepspraktijk en worden ze op nieuwe manieren klaargestoomd op het werkende leven. Samen met bedrijven komen de leerlingen tot nieuwe inzichten, technieken en vaardigheden die we kunnen gebruiken op weg naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem."

 

Thuisbasis Circular Food Center

The Chocolate Factory wordt ook de nieuwe thuisbasis van het Circular Food Center. Scholieren gaan op deze manier niet alleen leren over produceren, logistiek, techniek, verpakkingen, design, marketing en sales maar ook over verspillingsvrije voedselproductie. Het Circular Food Center wil zo een landelijke trekpleister worden.

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling is trekker van het Circular Food Center, een sleutelproject van Regio Deal Noordoost Brabant. AgriFood Capital is partner van Samen Tegen Voedselverspilling.