Harrie van den Elzen, een van de eerste biologische fruittelers in Nederland

01 januari 0001

Harrie van den Elzen, een van de eerste biologische fruittelers in Nederland

Mede gesterkt door de kennis en financiële hulp van AgriFood Capital heeft hij een unieke fruitsnack ontwikkeld. De volgende belangrijke stap is gezet: de vederlichte fruitsnack is klaar voor de marktintroductie en Harrie is in gesprek met een mogelijke afnemer. Het verhaal van een bevlogen biologische boer die zijn dromen uitvoert.

Haalbaarheidsonderzoek naar biologische snack

“Mijn doel is om de aarde mooier achter te laten dan dat ik hem heb gevonden” zegt Harrie. “Toen ik in 1987 hier op deze zandgrond startte met de teelt van biologische appels en peren, verklaarde iedereen me voor gek. En al helemaal omdat ik vanaf dag één biologisch werkte. Ik begon met een paar boompjes in de grond zetten. Moet je zien, hoe verrekte mooi het nu hier is, acht hectare met niet alleen fruitteelt maar ook een schitterende natuur.”

Harrie van den Elzen, een van de eerste biologische fruittelers in Nederland

Harrie wil uiteindelijk alles van zijn fruit nuttig kunnen gebruiken en verkoopbaar maken. Oók de appels en peren met een plekje. Het bracht hem op het idee van de Snappels. “Een gezonde biologische snack. Zelfs geschikt voor mensen met een appelallergie. Maar ik zou moeten opschalen om mijn idee te realiseren. Ik had kapitaal nodig om te investeren in ovens en snijmachines. Zodoende ging ik op zoek naar subsidie. Na wat googelen, kwam ik uit bij AgriFood Capital. Daar is het contact met adviseur Paul Monincx uit ontstaan. Ik kreeg in 2015 en 2016 REAP-subsidie voor een haalbaarheidsonderzoek naar de productie van Snappels & Happels.”

Die eervolle vermelding stimuleerde mij om door te gaan met Snappels

Bevlogen verhaal

In diezelfde periode werd de BOV – Food to Fit Award 2016 verkiezing door AgriFood Capital gehouden, bedoeld om innovaties in Voeding en Gezondheid in Noordoost Brabant nog meer te stimuleren. Harrie van den Elzen deed mee aan de pitches. Met een potje ‘proef Snappels’ in de hand en zijn bevlogen verhaal maakte hij indruk op de jury. Zijn product was op dat moment nog niet klaar voor de sprong naar de markt, wel kreeg Harrie een eervolle vermelding. “Die waardering stimuleerde mij om door te gaan om alles van mijn producten te kunnen gebruiken. Dus om meer waarde te krijgen uit mijn restproducten.”

 

Een goed én verkoopbaar product

De afgelopen jaren heeft Harrie hard gewerkt om niet alleen een goed product te maken, maar het ook verkoopbaar te maken voor een reële prijs. Er lopen momenteel gesprekken met een mogelijke afnemer.  “Voor nieuwe toepassingen van Snappels als hallfabricaat moet je out-of-the-box denken. Studenten van Avans Innovative Studio dachten met me mee. Ze kwamen met verrassende ideeën, zoals de verwerking in een mueslireep of in thee. Geweldig hoe open zij naar zaken kijken. Ik ben nog van de generatie die amper fouten durft te maken, deze studenten laten zich door niets weerhouden. Het heeft mij gestimuleerd om ook naar de andere afzetmogelijkheden dan alleen winkels te kijken. Zo gaat een ijsfabriek de Snappels in ijs verwerken en verschillende koks uit de regio gaan de Snappels in het dessert toepassen.

Maar mijn droom gaat nog verder: namelijk dat de Snappels betaalbaar zijn voor iedereen. Ook voor middelbare scholieren. Dan kunnen ze gewoon in de snoepautomaat op middelbare scholen, als lekker gezond en betaalbaar tussendoortje. Dus ik blijf verder werken om de prijs van de Snappels omlaag te krijgen. Als het aan mij ligt, weer met ondersteuning van AgriFood Capital.”