Helia Biomonitoring; een nieuwe generatie sensoren
  • Ondernemers
  • Startups
  • Innovatiehub
  • Data & Tech

06 november 2025

Helia Biomonitoring; een nieuwe generatie sensoren

Een nieuwe generatie sensoren belooft de biomoleculaire analyse in de voedselverwerkende industrie ingrijpend te veranderen. Op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) werkt Helia Biomonitoring aan technologie die het mogelijk maakt om biomoleculen continu te meten. De start-up, mede opgericht door hoogleraar Menno Prins, kreeg ondersteuning vanuit de TU/e en voerde praktijkstudies uit binnen HighFive, onderdeel van het programma Next Tech Food Factories. Dankzij nauwe samenwerking met industriële partners kon de technologie verder worden verfijnd. Inmiddels staat Helia aan de vooravond van de introductie van haar eerste product op de markt.

De sensoren van Helia Biomonitoring kunnen biomoleculen in lage concentraties meten, niet achteraf in het lab, maar real-time terwijl het proces nog loopt. Daarmee kunnen producenten direct bijsturen en verspilling voorkomen. Het systeem werkt volledig geautomatiseerd en levert snel nauwkeurige inzichten, zonder complexe workflows of tijdrovende laboratoriumanalyses. “Het is makkelijk om real-time temperatuur of druk te meten in een fabricageproces, maar chemische metingen zijn heel moeilijk,” legt Menno uit. “Onze sensoren maken het mogelijk om chemische en biologische processen real-time te volgen. Dat is cruciaal voor efficiëntie, kwaliteit en duurzaamheid.”

Van academisch onderzoek naar industriële toepassing

De technologie van Helia vindt haar oorsprong in fundamenteel onderzoek aan de TU/e, waar Menno Prins en zijn team in 2014 begonnen met het ontwikkelen van nieuwe meettechnieken voor de medische wereld. Toen bleek dat implementatie in de zorgsector lang kon duren, verschoof de focus naar de voedings- en biofarmasector. “De voedingssector geeft ons de kans om sneller impact te maken,” vertelt Menno. “We zijn gestart met een pilot bij een aardappelverwerker en testen onze sensoren nu in de zuivelindustrie, waar we onder meer de concentratie van lactoferrine in melk meten.”

Brabantse samenwerking als succesfactor

Tijdens de ontwikkeling kreeg Helia Biomonitoring steun van diverse partijen binnen het Brabantse innovatienetwerk. De start-up ontving ondersteuning van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), voerde praktijkstudies uit binnen HighFive, onderdeel van Next Tech Food Factories, en profiteerde van waardevolle feedback van industriële partners. Onlangs kreeg het bedrijf bovendien een innovatielening van Rabobank om de volgende stap in de groei te kunnen zetten. “Mensen met verschillende expertises samenbrengen is essentieel om innovaties te realiseren,” zegt medeoprichter Menno Prins. “Dankzij de juiste partners kunnen we snel schakelen, de focus behouden en vertrouwen opbouwen richting klanten en investeerders.”

Wereldwijde ambitie

Met de eerste productintroductie in zicht kijkt Helia al verder vooruit. De sensortechnologie is een platform, waarmee in de toekomst ook andere eiwitten en biomoleculen kunnen worden gemeten — bijvoorbeeld voor de productie van biologische medicijnen of voedingsmiddelen. “Onze missie is om bij te dragen aan slimmere en efficiëntere productieprocessen en voedingsbedrijven meer inzicht te geven in hun processen,” besluit Menno. “We beginnen in Europa, maar onze technologie heeft potentie om wereldwijd impact te maken.”

In Next Tech Food Factories werken voedselverwerkende bedrijven, hightech leveranciers en machinebouwers samen aan het ontwikkelen, testen en implementatie van robotisering, kunstmatige intelligentie en andere slimme technologieën in voedselverwerking. Meer weten? Bekijk de Next Tech Food Factories website.

Ook interessant voor jou

  • Ondernemers
  • Landbouw
  • Innovatiehub

Opening Experimenteerlocatie Boerderij van de Toekomst Zuidoostelijk Zand

06 november 2025
  • Ondernemers
  • Startups
  • Voedselverwerking
  • Innovatiehub
  • Data & Tech

PoultrySync: transformatie van de pluimvee-keten met AI

27 oktober 2025
  • Ondernemers
  • Voedselverwerking
  • Data & Tech

AI & Automatisering in de voedingsmiddelenindustrie - 6 november 2025

16 oktober 2025