Eline van den Haak, bedenker van de Soil Optimizer

Boeren kunnen niet wachten tot de Soil Optimizer op de markt is. Deze innovatieve bodemanalysator gaat hun namelijk helpen om precies te bepalen hoeveel bemesting en chemicaliën nodig zijn om hun gewassen optimaal te laten groeien. De Soil Optimizer komt uit de koker van Eline van den Haak uit Rosmalen. Pas 21 jaar oud en nog volop bezig met haar studie aan de TU/e Bedrijfskunde.

01 januari 0001

Inmiddels heeft ze het bedrijf Haak Innovations opgericht en werkt ze met een heel projectteam aan de verdere ontwikkeling van de Soil Optimizer. “Ontwikkelen doe je samen” zegt de gedreven ondernemer/student. “De kickstart was het winnen van de TU/e contest in 2015. Een vriendin daagde mij uit om aan deze competitie mee te doen. Ik had niet verwacht dat ik, toen nog als eerstejaars, zou winnen. Het idee stond nog in de kinderschoenen, maar het winnen stimuleerde mij om te onderzoeken of de Soil Optimizer technisch echt realiseerbaar was. En of het mogelijk was om hem rendabel te maken. Ik heb het overigens niet alleen bedacht he. Samen met mijn tweelingzus Frederique, die bioloog is; qua kennis vullen we elkaar enorm aan.” Inmiddels maakt Frederike deel uit van het projectteam dat rondom de Soil Optimizer is ontstaan. Net als vader Arno van den Haak, met ruim 25 jaar ervaring in de energiesector, en Frenk-Jan Baron, masterstudent aan de Universiteit van Wageningen en gespecialiseerd in biosystemen.

Kennis slim combineren

Kennis slim combineren vanuit andere vakgebieden is volgens Eline essentieel om een product te laten slagen. Minstens zo belangrijk als de behoefte van de markt zelf. “Het idee voor de Soil Optimizer ontstond door onze eigen tuin. Als gezin zaten we veel in het buitenland. Als we dan terugkwamen in Rosmalen, zag het gras er niet uit met al die gele plekken. Ik droomde er als kind van dat ik daar een oplossing voor had. Toen het eerste idee vorm kreeg, ben ik gaan kletsen met boeren uit de omgeving. Ik wilde weten of zij interesse zouden hebben in een apparaat dat de grond analyseert. De boeren die ik sprak, waren helder. ‘Als zoiets op de markt komt, koop ik het meteen’ zeiden ze.”

Marktvalidatie

Inmiddels praat Eline allang niet meer alleen met boeren uit Noordoost-Brabant. “Via ZLTO heb ik contact kunnen leggen met boeren in heel Nederland. Hun reactie is overal hetzelfde: ‘dit is wat we nodig hebben.’ Ik heb het zelfs voorgelegd aan een tomatenboer uit Silicon Valley, toen ik in Amerika was. Het enthousiasme van de boeren en organisaties uit de agrifood sector is overal hetzelfde.”

De interesse in deze uitvinding bleek ook tijdens de AgriFoodTechbeurs eind 2016 de Brabanthallen in ´s-Hertogenbosch. Hier kreeg Eline met haar bedrijf Haak Innovations een podium via het Innovatieprogramma Brabantse AgroFood 2020 waar AgriFood Capital één van de partners van is. “We hebben op die beurs laten zien dat de Soil Optimizer de landbouw meer rendabel maakt door boeren gericht te adviseren over wat hun bodem of kasgrond nodig heeft. De gegevens die de Soil Optimizer namelijk verzamelt uit de bodem, vertaalt het apparaat naar de juiste hoeveelheid bemesting en bestrijdingsmiddelen.”
 

Eline van den Haak over marktvalidatie: “Eerst praten met boeren uit de omgeving”

Creëren netwerk

Eline bepaalt haar eigen tempo en houdt de regie, hoewel ze wel blij is met het sneeuwbaleffect dat rondom de Soil Optimizer is ontstaan. “Zo heeft het meedoen aan de HTXL startup bootcamp enorm geholpen om een netwerk te creëren. Daaruit is het contact met ZLTO ontstaan. Zij brachten me weer in contact met Jacob van den Borne, een grote aardappelteler die voorloopt op het gebied van precisielandbouw, waaronder het gebruik van drones. Toen helder was dat ik me in beginsel vooral op de agrifood wilde richten, benaderde ik AgriFood Capital. Die brachten me in contact met OndernemersLift+ .

OndernemersLift+ begeleidt mij nu bij de verdere opbouw van Haak Innovations. Want bij een eigen bedrijf komt veel kijken. Maar als je eenmaal wat naamsbekendheid hebt, gaat het balletje rollen in het netwerk. Naast kennisdeling en marktvalidatie is een netwerk superbelangrijk. En natuurlijk zo´n competitie waarmee het allemaal begon. Het organiseren van zo´n competitie lijkt me ook iets voor AgriFood Capital. En loop je dan zelf met een idee? Dan is mijn tip simpel: meedoen!”

Studeren én ondernemen versterken elkaar

“De snelheid waarmee de Soil Optimizer beschikbaar komt voor de boeren, hangt volledig af van de groeifinanciering die ik nodig heb voor de bètaversie van deze uitvinding. Soms is het lastig, want dan hangt de sluitingsdatum van een subsidie net samen met tentamendata. Dan gaat mijn studie voor. De ontwikkeling van de Soil Optimizer vanuit Haak Innovations doe ik immers naast mijn studie. Dat vraagt discipline maar ik weet waar ik het voor doe: dit jaar wil ik mijn bachelor halen. Bovendien kan ik de theoretische kennis die ik opdoe, toepassen in mijn bedrijf. Het versterkt elkaar. Ik ben wel al door meerdere partijen benaderd, zoals de Jamfabriek, om het product verder te ontwikkelen. Het patent voor de Soil Optimizer is in ieder geval aangevraagd. Want de boeren kunnen niet wachten.”