Wie staan er dit jaar in de Food100?

Elk jaar verschijnt de lijst met dé 100 voedselveranderaars van Nederland van dit moment: de Food100. De inschrijving voor de lijst van 2022 is geopend.
Aanmelden kan tot 1 juni a.s.

17 mei 2022

De Food100 biedt een podium voor mensen die zich inzetten voor beter en eerlijker voedsel voor iedereen. Zonder hen geen verandering. En die verandering is hard nodig. Want de manier waarop we voedsel maken en eten, heeft een grote impact op mens, dier en leefomgeving.

Door generaties voedselmakers met elkaar te verbinden, ontstaan nieuwe ideeën, concepten en plannen. Want waar bijzondere mensen elkaar ontmoeten, gebeuren bijzondere dingen. Zo draagt de Food100 bij aan het voedselsysteem van de toekomst: precies, circulair, waardevol en verbonden.

Wat betekent een plek in de Food100?

Iris Bouwers, voormalig jurylid van Food100 vertelt: "De Food100 biedt een waardevolle aanvulling op je netwerk, een verdieping van je kennis over (innovaties in) de agrifoodketen maar ook een erkenning voor het werk dat je al hebt verzet. Kennisdeling en netwerk kun je natuurlijk zelf uitnutten binnen je organisatie. Zelf doe ik dat ook voor mijn boerderij en binnen de bestuursrollen die ik vervul. Daarnaast heb ik ook ervaren dat organisaties als verenigingen en bedrijven in de agrifoodketen waarde toekennen aan een Food100 vermelding; je wordt immers aangeduid als voedselveranderaar door een brede en betrokken jury. De individuen die op de Food100 lijst terechtkomen, zijn allen vanuit hun eigen achtergrond en rol betrokken bij de transitie van ons voedsellandschap. Onderaan de streep kan dit je ondernemerschap versterken of je zelfs interessanter maken voor potentiële werkgevers. Ik raad dan ook iedereen aan de aanstormende talenten te blijven volgen!"

Stijn Markusse, oprichter van Boerschappen, stond in de Food100 van 2021. “Ik ben niet zo van de lijstjes”, vertelt hij.” Deze wel, omdat het eens níet een lijstje is met grauwe jokkende duurzaamheidsmanagers van grote windowdressende corporates, maar met hardwerkende ondernemers die van onderop het systeem aan het veranderen zijn voor eigen rekening en risico. Daar heb ik veel bewondering voor.”

Lees meer persoonlijke ervaringen in deze Food100 special.

 

Op de foto: Stijn Markusse

Aanmelden kan tot 1 juni 


Frederike Praasterink, lector Future Food Systems aan de HAS Hogeschool is dit jaar scout voor Food 100. “Na twee jaar zelf, en met trots, in de Food100 te hebben gestaan ben ik nu gevraagd als scout”, vertelt ze trots. “Wie zijn de voedselveranderaars van dit moment die een plekje verdienen in de Food100 lijst van 2022? Wie zijn de gevestigde leiders en het aanstormend talent die werken aan beter en duurzamer eten en drinken voor iedereen? Aan transitie naar een duurzaam voedselsysteem? Ben of ken je iemand die op deze lijst zou moeten komen te staan? Let me know!”

Ben jij of ken hij die voedselveranderaar die we zoeken? G voor aanmelden naar de website van Food100. In augustus wordt de lijst van 2022 bekend gemaakt.
 AgriFood Capital en de Food100

Wat de voedselveranderaars op de Food100-lijst met elkaar delen, is hun passie en gedrevenheid. Op vele verschillende manieren werken ze aan voedsel dat duurzaam, gezond en bereikbaar is. Door gebruik van reststromen, door in korte ketens te werken, met de nieuwste technologie of juist gebruikmakend van de kracht van de natuur. In de stad of op het platteland. Het zijn vernieuwers die uit zijn op samenwerking; voedselveranderaars die staan voor innovatie, kennisdeling en verbinding. En juist dat maakt ze impactvol. Daarom vinden wij een initiatief als Food100 belangrijk.

Food100 is een initiatief van AgriFood Capital, Food Hub, Food Inspiration en Slow Food Youth Netherlands. Powered by Rabobank, FoodvalleyNL en Food Impactors.