Circular Food Center pakt broodverspilling aan

Oogsten, bakken, verpakken en vervoeren: er zit veel energie in ons brood. Toch worden er in Nederland dagelijks nog 700.000 broden per dag teveel gebakken. Ongeveer de helft daarvan wordt verspild door consumenten thuis, maar ook in de keten valt nog winst te halen. Bijvoorbeeld bij supermarkten, waar 8% van het brood retour gaat en wordt verwerkt tot veevoer.

07 juli 2022

Een cluster van bedrijven, kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en overheden wil hier, onder de vlag van het Circular Food Center, iets aan doen. Zij gaan werk maken van een efficiëntere broodketen, van graankorrel tot broodtrommel, door retourstromen te voorkomen. Deelnemers bij de start van het cluster zijn Amarant Bakkers, Bakkerij Fuite, European Bakery Innovation Centre (EBIC) van Sonneveld en de Nederlandse Vereniging voor de Bakkerij (NVB). De stichting Samen Tegen Voedselverspilling is kartrekker.

‘Voorkomen en verwaarden van retourstromen binnen de broodsector’ is het tweede cluster binnen het Circular Food Center. Vorig jaar ging het cluster rondom een circulaire, dierlijke eiwitketen al van start.

 

Spelregels veranderen

Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling: “Er bestaan al veel oplossingen voor een efficiënte broodketen: van de inzet van data om precies genoeg te bakken tot de verkoop van vers ingevroren brood. Om nog meer impact te maken, willen we de spelregels veranderen, met de focus op retourstromen voorkomen. Denk aan het maken van andere afspraken in de keten of de inrichting van het winkelschap. De samenwerkende partijen uit het cluster willen bestaande oplossingen schaalbaar maken, mét een goed verdienmodel.”

 

Inzet van data 

Bakkerij Fuite, die deelneemt aan het nieuwe Broodcluster van het Circular Food Center, vond eerder via AgriFood Capital de weg naar het Europese project S3FOOD. De bakkerij kreeg ondersteuning voor de ontwikkeling van een slimme 'voorspellingstechnologie' om de productie(hoeveelheid) beter af te stemmen op de vraag van de klant. Zo draagt deze verschilmaker met behulp van data en slimme technologieën bij aan de aanpak van voedselverspilling in de keten.Over het Circular Food Center

Het Circular Food Center is een kennis- en ontmoetingscentrum op het gebied van verspillingsvrije, circulaire voedselketens in CHV Noordkade in de gemeente Meierijstad. Het Circular Food Center is een sleutelproject in de Regio Deal Noordoost Brabant. Initiatiefnemers zijn de stichting Samen Tegen Voedselverspilling, gemeente Meierijstad, provincie Noord-Brabant en het Rijk. AgriFood Capital is partner van Samen Tegen Voedselverspilling.